ESCI-UPF

ESCI-UPF contra la LGBTI-fòbia

LGBTI-fòbia
Foto: Freepik (gpoinstudio)

Avui, des la Unitat d’Igualtat d’ESCI-UPF, celebrem el Dia Internacional contra la LGBTI-fòbia per tal de sensibilitzar i conscienciar de totes les violències i discriminacions que pateixen les persones del col·lectiu LGBTI+ arreu del món.

El 17 de maig de 1990 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties i trastorns. La commemoració d’aquest dia té els seus orígens en una campanya internacional de 2005 que va comptar amb un gran suport popular i que va permetre situar aquesta data com a referència per fer front a la LGTBI-fòbia.

Avui, el Dia Internacional contra la LGBTI-fòbia es celebra a més de 130 països i institucions internacionals amb diferents actes i accions. Tanmateix, les persones trans* no van poder gaudir de la mateixa victòria fins al 2019, quan finalment l’OMS va retirar la transsexualitat de la llista de malalties.

A Catalunya, per tal d’erradicar la LGBTI-fòbia s’han realitzat moltes iniciatives que sempre han estat impulsades per les associacions i grups del col·lectiu: des del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (la qual va ser la primera entitat gai a tot l’estat), el Casal Lambda, Gais Positius o l’Observatori contra l’Homofòbia, fins a la Plataforma d’Entitats LGBTI de Catalunya (LGBTIcat), el Centre LGBTI de Barcelona o els organitzadors dels actes del 28J. A més, la gran fita en aquesta llarga lluita va ser l’impuls i posterior aprovació de la Llei catalana 11/2014, de 10 d’octubre de 2014, per a garantir els drets LGBTI i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

Recentment, la creació del nou departament d’Igualtat i Feminismes, va permetre la posada en marxa de la Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+ amb l’objectiu de fomentar polítiques de no-discriminació i protecció de les persones LGBTI+, així com impulsar la llei 11/2014 o dinamitzar el Consell Nacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Trans* i Intersexuals.

Arran de l’aprovació de la llei i com a part impulsora, l’Observatori contra l’Homofòbia ha esdevingut un organisme de referència a l’hora de recollir i acollir totes les persones que han patit agressions o discriminacions en els últims anys. Des de l’aprovació de la llei el 2014 fins al dia d’avui, ha registrat fins a 1.155 incidències. Enguany, des de l’1 de gener, ja en porta registrades unes 85. L’observatori ofereix un servei d’assesssorament i ajuda per un gran ventall de professionals de diferents àmbits i disposen d’un formulari web per adreçar-s’hi.

Recordeu també que a ESCI-UPF teniu a la vostra disposició la Unitat d’Igualtat per poder dirigir qualsevol problema o dubtes que tingueu, i que des de la nostra institució disposem d’un protocol per prevenir i solucionar conflictes en matèria de violència masclista, homofòbia, bifòbia i transfòbia que podeu consultar aquí.

Encara queda molt de camí per pal·liar les violències i discriminacions que encara pateixen les persones LGBTI+ a la nostra societat, però gràcies a iniciatives com les Dia Internacional contra la LGBTI-fòbia ens permeten reflexionar i identificar aquestes violències, i, sobretot, aprendre com combatre-les i com atendre a les persones que les pateixen.

We also recommend you