Bioinformatics

Entrevista a Jordi Busoms, alumni BDBI

“Al BDBI hem après a mirar des d’altres angles per trobar solucions”

  • 05/01/2022
  • 3 mins reading time
Busoms Alumni BDBI

Jordi Busoms és alumni de la 1a promoció del Grau en Bioinformàtica. Des de que va acabar el BDBI ha fet un màster i ara ha començat el doctorat. Compagina els estudis amb la feina al grup de Farmacologia de sistemes.

Jordi Busoms va acabar el Grau en Bioinformàtica el 2019, és alumni de la 1a promoció. Quan va acabar el BDBI va començar el màster en Bioinformàtica a la UPF i ara compagina el doctorat amb unes pràctiques al grup de Farmacologia de sistemes liderat per Jordi Mestres. El centre on treballa està al Parc de Recerca Biomèdica (PRBB) i pertany al Grup de Recerca en Informàtica Biomèdica (GRIB).

1. Com vas conèixer la bioinformàtica i què et va motivar a escollir el BDBI?

Em va agradar la Biologia quan vaig començar a estudiar genètica a l’ESO. Però també m’atreia la Tecnologia. Al moment d’escollir un grau, buscava opcions que estiguessin entre aquestes dues branques perquè no volia renunciar a res.

Vaig sentir parlar de bioinformàtica durant el batxillerat, però no sabia que hi havia un grau sobre això. Va ser al Saló de l’ensenyament que ho vaig descobrir i de seguida em va cridar l’atenció. Allà vaig preguntar quins problemes resol la bioinformàtica i em van explicar que la informàtica era necessària per processar i analitzar el munt de dades biològiques que es recullen. Vaig pensar que tenia molt sentit i em vaig adonar que allò m’agradava.

2. Com definiries la Bioinformàtica a algú que no sap què és?

Quan m’ho pregunta gent que no és del món científic, acostumo a dir que la bioinformàtica és una ciència que utilitza els ordinadors per resoldre problemes de l’àmbit de la biologia.

Per exemple, amb eines bioinformàtiques podem estudiar què tenen en comú a nivell genètic les persones que pateixen una mateixa malaltia. També és molt útil per desenvolupar medicaments, perquè fa que la recerca avanci molt ràpid i redueix els costos.

3. Hem vist que estàs treballant al mateix centre on vas fer pràctiques durant el grau. Què has fet un cop vas acabar el BDBI?

Mentre estudiava el grau, vaig fer pràctiques al grup de Farmacologia de sistemes que està afiliat al GRIB, dins el Parc de Recerca Biomèdica (PRBB). Un cop vaig acabar el BDBI, vaig fer el màster en Bioinformàtica a la UPF. Durant el primer any em vaig centrar a estudiar, però al segon any, que havíem de fer pràctiques, vaig tornar a contactar amb el grup d’en Jordi Mestres i, des de llavors, torno a treballar amb ells.

Ara que he començat el doctorat en Biomedicina, hi continuo fent pràctiques.

4. Pots explicar en què esteu treballant?

Quan vaig fer les pràctiques del BDBI, vaig treballar en un projecte que té com objectiu identificar signatures de llocs d’unió al proteoma per detectar la farmacologia creuada entre proteïnes.

Ara estem treballant en un projecte que vol utilitzar xarxes neuronals per ajudar en el procés de disseny de pèptids terapèutics de novo. La meva feina al grup és més informàtica, però cal que tingui coneixements en química i biologia, en concret, estic intentant entrenar una xarxa neuronal mitjançant Intel·ligència Artificial per trobar molècules candidates per fer medicaments.

És un mètode basat en fragments de proteïnes. És a dir, li donem un fragment de proteïna a una xarxa neuronal i aquesta prediu quin tipus de fragment químic pot anar en aquell espai. La idea és ajuntar totes les prediccions i arribar a trobar molècules que puguin interaccionar amb aquell punt concret per després començar el procés de criba i arribar a fer un medicament.

És com muntar un puzzle. Estem desenvolupant una eina que serà aplicable per al desenvolupament de diversos medicaments.

5. Com et veus d’aquí a 5 anys?

Tot just he començat el doctorat i tinc 3 anys per davant. La veritat és que no he pensat què vull fer després, però m’agradaria continuar en projectes innovadors de recerca. Crec que estaria bé fer una estada a l’estranger, però voldria poder treballar aquí. A Barcelona es fa molt bona recerca i voldria poder desenvolupar-me aquí.

6. Tornaries a triar BDBI? Quins consells donaries als que ara estan estudiant el BDBI?

És una carrera difícil i té moments durs, però la vaig gaudir molt. Tant la part de programació com la biològica. Crec que és important que t’agradin la biologia i la programació, perquè si no és així, es pot patir molt fent el grau. En el fons, al BDBI hem après a entrenar la paciència, a gestionar la frustració i a mirar des d’altres angles per buscar solucions als problemes.

7. Preguntes ràpides:

  • Quin és el teu hobby? M’agrada llegir i escriure. Ara m’he apuntat a un curs d’escriptura perquè vull escriure una novel·la, una història fantàstica.

  • Quin és el teu viatge pendent? Austràlia, per veure un lloc molt diferent.

  • Prefereixes mar o muntanya? Soc més de muntanya, però treballant al PRBB aprofito per fer passejades a la vora del mar.

  • Practiques algun esport? Soc una mica inconsistent, però quan he fet esport, m’he decantat per córrer.

  • Quin és el teu plat favorit? La paella.

  • Quin desig demanaries? M’agradaria que es fomenti la creativitat en el món de la ciència. S’acostuma a veure la ciència com una cosa molt tancada i quadriculada, però en realitat cal ser imaginatiu i innovador per poder resoldre problemes.

We also recommend you