Eduard Torrents i Núria Blanco, investigadors de l’IBEC i creadors de BiofilmChip. / Foto: Agencia SINC - IBEC
L’IBEC ha creat un dispositiu que permet reproduir biofilms en laboratori, el que obre la porta a desenvolupar tractaments personalitzats que acabin amb les infeccions bacterianes.
S’estima que el 2050 moriran 10 milions de persones per causa d’infeccions bacterianes cròniques. La previsió, del Centro Nacional de Medicina y Salud Global, s’explica, entre d’altres, per l’abús d’antibiòtics que fa que els bacteris siguin cada vegada més resistents i que les infeccions es cronifiquin.
L’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), al laboratori d’Eduard Torrents, ha desenvolupat BiofilmChip, un dispositiu que permet duplicar una infecció crònica al laboratori per trobar-ne una cura i fins detectar resistències o sensibilitats a antibiòtics.
Quin és el problema?
El mal ús i abús d’antibiòtics, juntament amb infeccions cròniques causades per biofilms han fet que augmentin les resistències bacterianes.
Moltes infeccions cròniques produïdes per bacteris s’agafen en hospitals. A través de ferides en una intervenció, per catèters, intubacions, etc. Els bacteris entren al cos d’un pacient i creen un ecosistema (biofilm) on es fan fortes.
La manera de combatre-ho fins ara era aïllant una mostra de la infecció, descartant les bactèries minoritàries i lluitant contra les predominants. És a dir, cultivant els bacteris per separat. Però aquests reaccionen de manera molt diferent als antibiòtics si estan aïllats o formen part d’un biofilm.
BiofilmChip, la solució
El dispositiu que ha desenvolupat l’equip d’Eduard Torrents i que s’ha publicat a la revista de Nature Biofilms and Microbiomes és una matriu que permet reproduir biofilms en un laboratori i també les condicions que es donen durant el procés d’infecció. El que permet provar la resistència o sensibilitat a diversos antibiòtics, identificar el tractament adequat i personalitzar-ho a cada pacient.
BiofilmChip permet ser optimistes en el tractament d’infeccions cròniques com la fibrosi quística, infeccions urinàries o pulmonars, les contaminacions de material hospitalari i fins a la indústria alimentària.
L’ús de BiofilmChip no requereix d’infraestructures complexes, de manera que es podria incorporar a la rutina dels laboratoris de microbiologia clínica o la indústria privada.
Actualment, l’IBEC ha patentat el dispositiu i s’estan buscant inversors per poder treure al mercat un aparell que té un cost de fabricació inferior a 1 EUR i que pot salvar milions de vides.
Sahar Azarkamand, investigadora de la Beca ARECO de la Cátedra UNESCO de Ciclo de Vida y Cambio Climático ESCI-UPF, escribe en el blog de ARECO sobre la necesidad de gestionar los recursos de manera sostenible y cómo podría ayudar a ello el uso de envases reutilizables de transporte (ERTs).
Laia Hoyos, alumni del GNMI, ha estat guardonada amb el segon premi al millor TFG en Benestar Planetari 2022, convocat conjuntament per la UPF i la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic.
Students attending the Introduction to Bioinformatics course had the opportunity to listen to Paula Petrone, Biomedical Data Science team leader at ISGlobal, speaking about Artificial Intelligence.
Leave a message