ESCI-UPF

Harvey Milk, líder del moviment polític gai

Harvey Milk
Harvey Milk celebra la seva elecció com a supervisor de San Francisco el 1977. / Foto: Medium (Robert Clay)

Amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, aquesta setmana descobrim la biografia de personatges que han esdevingut símbols en la lluita pels drets i la igualtat del col·lectiu. Harvey Milk, polític i activista, va ser el primer funcionari electe estatunidenc obertament gai a ocupar un càrrec destacat en la política americana.

Harvey Bernard Milk va néixer el 1930 a Nova York en una família jueva procedent de l’est d’Europa. De fet, el seu avi, un venedor lituà, va ajudar a organitzar la primera sinagoga a l’àrea on vivien.

Es va especialitzar en matemàtiques a la Universitat d’Albany i va escriure per al diari de la universitat. Tot just després de graduar-se, es va allistar a la Marina dels EUA durant la Guerra de Corea i es llicencià amb el rang de Tinent Graduat Junior.

Posteriorment, va començar a treballar de docent a George W. Hewlett High School (Long Island) a finals de la dècada dels 50, on va conèixer Joe Campbell, de qui es va enamorar i amb qui va tenir una de les seves relacions més llargues.

Era una persona molt inquieta que canviava sovint de feina, de manera que uns anys més tard va entrar a treballar en una companyia d’assegurances, però després va canviar la seva professió per fer-se investigador a Bache & Company, a Wall Street.

El 1972 va prendre la decisió de mudar-se definitivament a San Francisco. Un cop establert a la ciutat, va obrir una botiga de fotografia al districte de Castro, que més endavant es convertiria en la seu central de les seves campanyes i punt de reunió amb els seus col·laboradors.

Cal posar en context que, durant la dècada anterior, Milk va estar molt implicat en la contracultura, fet que li va obrir la ment sobre aspectes com la llibertat d’expressió individual i sexual. En aquella època, la ciutat de San Francisco va convertir-se en un símbol del moviment hippie i, quan van arribar els 70, el districte de Castro es va convertir en un gran centre per a la comunitat homosexual.

Sense ocultar en cap moment les seves preferències sexuals, Milk es va presentar com a candidat a supervisor de la ciutat de San Francisco el 1973, on es va topar amb la resistència homòfoba. Malgrat això, la seva campanya electoral va guanyar molta notorietat per ser provocadora, descarada, directa, animada i extravagant. Això va fer que guanyés molta atenció dels mitjans de comunicació.

No va ser fins a finals de la dècada dels 70 però, quan Milk va aconseguir guanyar les eleccions al llançar la seva campanya a la Junta de Supervisors de San Francisco. Més tard, el 1977, es va aprovar una ordenança que protegia els drets dels treballadors homosexuals.

Tan sols 11 mesos després de sortir escollit, Harvey Milk i George Moscone, que era aleshores alcalde, van ser assassinats en el consistori de la ciutat per Dan White, un ex-policia i ex-supervisor local que no compartia les opinions i polítiques de Milk.

Arran de l’assassinat es van produir una sèrie de disturbis coneguts com els “White Night Riots”. Les manifestacions van començar de manera pacífica, però la comunitat gai de San Francisco, que ja feia temps que tenia conflictes amb el Departament de Policia, va intensificar la seva ira després de l’assassinat.

Milk és recordat avui per ser el primer home obertament gai a ocupar un càrrec públic electe als EUA, i és considerat una de les figures més potents del moviment a favor dels drets LGBTIQ+ del segle XX. Dissortadament, la lluita pels drets d’aquest col·lectiu encara segueix en peu.

We also recommend you