Bioinformatics

Science Bits: Entrevista a Alba Sala

“Estudiem des de simulacions moleculars fins l’estructura de la cromatina”

  • 17/03/2021
  • 2 mins reading time
Cromatina Science Bits
Foto: Alba Sala

La matemàtica Alba Sala ens explica la seva trajectòria professional que la va portar a realitzar un doctorat al laboratori de Molecular Modelling and Bioinformatics a l’IRB després de treballar a una consultora.

Al laboratori de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, Molecular Modelling and Bioinformatics dirigit pel doctor Modesto Orozco, estudien els processos de reconeixement molecular de significació biològica, especialment, l’estructura dels àcids nucleics no estàndards, les propietats dinàmiques de les macromolècules i el reconeixement de proteïnes-lligand i proteïnes-proteïnes.

Explica’ns què vas estudiar i per què ho vas escollir.

Vaig estudiar un grau de Matemàtiques a la University of Albany, a Nova York. Després em vaig especialitzar amb un màster de Biologia Computacional a la Universitat de Cambridge.

Sempre m’havien agradat les matemàtiques, però mai havia tingut clar què volia fer un cop acabada la carrera. No va ser fins que vaig treballar un any al món de la consultoria, on no estava gaire motivada, que vaig veure que em cridava l’atenció el món de la biologia i específicament, el de la biologia computacional. Ho vaig escollir perquè trobava fascinant la complexitat dels problemes que es tracten i la velocitat amb què s’innova en el camp.

Pensaves dedicar-te a la recerca quan vas acabar el grau? Què et va motivar a dedicar-te a fer recerca?

La veritat és que no. Fins i tot durant el màster vaig continuar tenint dubtes. Em va motivar molt conèixer gent que estava cursant un doctorat al que seria el meu laboratori. La gent que treballa al món de la recerca està motivada pels continguts dels seus projectes. En un doctorat, tu ets la principal persona que posa els límits i les exigències i això trobo que és una gran experiència.

Quines línies de recerca seguiu al vostre laboratori? Ens podries explicar en què consisteix la teva investigació?

Estic al laboratori de Molecular Modelling and Bioinformatics de l’IRB dirigit pel doctor Modesto Orozco on investiguem des de simulacions moleculars fins l’estudi de l’estructura de la cromatina. Jo actualment treballo en la predicció de Transcription Factor Binding Sites (dominis d’unió) a través d’informació donada per la seqüència de l’ADN, posicions de nucleosomes i altres factors d’accessibilitat de la cromatina.

Què tens pensat fer quan acabis el doctorat?

La veritat és que no ho sé encara… He canviat tantes vegades d’idea del què volia fer que tampoc crec que el que digui avui sigui el que faré en un futur! Trobo que només puc dir que m’agradaria treballar en el món de la biomedicina i si pogués ser a Barcelona, millor.

Amb quines activitats complementes la teva vida professional?

Sempre m’ha agradat molt l’esport. Des de petita que he jugat a tennis i un dels avantatges de tornar a Barcelona ha sigut poder tornar al meu club de la infància. També m’he animat a reprendre la guitarra i la cuina, tot i que això no se’m dóna gaire bé encara…

A més, actualment, estic treballant en un petit projecte que es diu Parolu i que té la intenció de millorar l’educació afectivo-sexual dels joves. De moment estem en un parell de programes d’acceleració, així que a veure com va!

Què li diries a algú que estigui acabant el grau de Bioinformàtica?

Segurament és dels millors moments per a estar en aquest camp. Ens trobem en un boom d’investigació biomèdica, on els recursos són cada vegada més amplis i la recerca avança a un ritme extraordinari.

També diria que no cal saber del cert en quin projecte es vol treballar i que és un camp increïblement versàtil. Investigar, “jugar” amb diferents línies de recerca i, sobretot, no tenir pressa perquè sempre hi ha noves coses sobre les que fer recerca.

 


Alexis Molina, alumni del BDBI
Laura Serra, alumna del BDBI

We also recommend you