ESCI-UPF

Dia Internacional de les Dones

Àlbums il·lustrats per al 8M

Àlbums il·lustrats

Laia Serradell, responsable de la Unitat d’Igualtat d’ESCI-UPF, comparteix un recull d’àlbums il·lustrats que encaixen molt bé amb la celebració del 8M. Si en coneixeu més, feu-nos-ho saber a través dels comentaris.

El 8M és un dia de celebració, de reivindicació, de denúncia i de lluita. Defensar la igualtat avui segueix sent una necessitat i una obligació. Però reclamar aquests drets es pot de fer moltes maneres i no només cridant als carrers en aquest dia assenyalat, que també.

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, volem compartir una selecció diversa d’àlbums il·lustrats fets per dones que reflexionen sobre les desigualtats de la nostra societat, pregonen canvis i proposen noves maneres d’enfrontar-nos a l’entorn que ens envolta.

Marjane Satrapi, Persèpolis, ed. Norma Comics, 2006

Persèpolis és el títol de la novel·la gràfica autobiogràfica de Marjane Satrapi. La història del còmic comença l’any 1979, any de la revolució islàmica a Iran, quan l’autora és una nena, i acaba quan ja és una adulta i s’ha instal·lat a Europa. Explica la revolució i les seves conseqüències des de dins i amb els ulls d’una nena que creix i pateix els canvis d’un moment clau en la història d’Iran.

He escollit aquest àlbum pel retrat en blanc i negre que fa l’autora d’un període convuls des del punt de vista històric i social a l’Iran i que va coincidir amb l’arribada precipitada de l’autora a l’edat adulta.

Pénélope Bagieu, Valerosas, vol. I i II, ed. Dibbuks, 2016 i 2017

La il·lustradora i dibuixant de còmics francesa és l’autora dels dos volums que aquí ha publicat l’editorial Dibbuks. En aquests llibres recull la història de 30 dones valentes de diferents èpoques que van lluitar per tirar endavant els seus somnis i superar les dificultats del seu entorn. Aquests retrats ens acosten només algunes de les figures femenines que han estat oblidades per la Història.

He escollit aquests àlbums perquè recuperen vides de dones d’arreu que han estat totalment oblidades malgrat les aportacions que han fet a la Història.

Agustina Guerrero, El viaje, ed. Lumen, 2020

Aquest llibre de la il·lustradora argentina instal·lada a Barcelona explica el viatge que va fer l’autora amb una amiga al Japó just després de tenir el seu primer fill. Durant el viatge, les dues amigues descobriran el país, però també faran un gran viatge interior.

He inclòs aquest àlbum a la selecció perquè l’autora copsa deliciosament en imatges unes sensacions i sentiments que de tan habituals a vegades costa d’expressar amb paraules.

Raquel Riba, Lola Vendetta. Más vale Lola que mal acompañada, ed. Lumen, 2017

La novel·la gràfica de Raquel Riba recull les aventures de Lola Vendetta, una noia sense pèls a la llengua que acaba amb les injustícies amb una katana, especialment aquelles que són una falta de respecte, però també la violència i les agressions.

He triat aquest àlbum per la irreverència i l’espontaneïtat de les respostes de la protagonista a moltes situacions que vivim habitualment.

We also recommend you