Bioinformatics

Science Bits: Entrevista a Anna Delgado

“Estudio les modificacions de l’ARN en processos biològics”

  • 25/02/2021
  • 2 mins reading time
Science Bits ARN
Foto: Anna Delgado

Anna Delgado, biotecnòloga especialitzada en bioinformàtica, ens apropa la recerca que està duent a terme al laboratori d’Epitranscriptomics and RNA Dynamics del CRG on estudia modificacions de l’ARN.

En les darreres dècades, la comunitat científica ha començat a reconèixer el paper fonamental que tenen els mecanismes reguladors post-transcripcionals en l’expressió gènica, fet que porta al laboratori de la Dra. Novoa a identificar les característiques de les capes reguladores transcripcionals com l’epitranscriptoma, l’epigenètica de l’ARN.

Explica’ns què vas estudiar i per què ho vas escollir.

Vaig tenir la sort que al començar la universitat tenia molt clar que volia dedicar-me a la recerca. El problema era que no sabia exactament en què volia centrar-me. Per aquest motiu, vaig triar estudiar un grau en biotecnologia, ja que em donava l’opció de tenir assignatures que passaven per molts camps, des de la biologia molecular fins als bioreactors, passant per la bioinformàtica. La meva idea era que hi hauria alguna assignatura que em cridaria més l’atenció que les altres i això m’ajudaria a decidir cap a on encaminar-me després del grau.

Pensaves dedicar-te a la recerca quan vas acabar el grau? Què et va motivar a dedicar-te a fer recerca?

Quan vaig acabar el grau, tenia clar que volia seguir fent recerca, però especialitzant-me en bioinformàtica. Abans de començar el grau sabia que volia fer recerca, però els quatre anys van ser una confirmació d’aquest fet.

La idea de dedicar-me a la recerca sempre m’havia donat voltes pel cap, ja que sempre he estat molt curiosa. Va deixar de ser una idea al llegir uns articles sobre com tècniques biotecnològiques podien ajudar a desenvolupar nous tractaments contra el càncer. Em vaig obsessionar a fer investigació i ajudar a avançar en la lluita contra diferents malalties i/o infeccions.

Quines línies de recerca seguiu al vostre laboratori? Ens podries explicar en què consisteix la teva investigació?

Estic fent el doctorat al laboratori Epitranscriptomics and RNA Dynamics de la doctora Eva Novoa al CRG. Ens centrem en la detecció de modificacions de l’ARN i quin paper tenen aquestes modificacions (epitranscriptoma) en diversos processos biològics.

El meu projecte està centrat en la detecció de modificacions de l’ARN de dades generades mitjançant Oxford Nanopore Sequencing. El principal objectiu és identificar com podem millorar els mètodes de detecció actuals i si, a més, podem detectar els patrons de modificacions específics per diferents isoformes d’un mateix gen.

Què tens pensat fer quan acabis el doctorat?

La veritat és que m’agradaria anar a fer un post-doctorat relacionat amb l’epitranscriptòmica per seguir investigant i seguir guanyant experiència. Al final, fer recerca és el que m’agrada i tinc clar que aquest és el camí que vull seguir. Després del post-doctorat ja és una pregunta més oberta, així que ja decidiré.

Amb quines activitats complementes la teva vida professional?

Sóc una persona molt moguda, per tant quan no estic al laboratori, m’agrada (i necessito) practicar algun tipus d’esport: habitualment jugo a bàsquet, però també faig algunes sessions de natació. Abans de la pandèmia també entrenava a un equip de bàsquet de nens i nenes, però amb la situació actual no tinc clar quan podré tornar.

La resta del meu temps lliure, a part de passar temps amb la família, amics (ara en versió online) i el meu gat Bambú, també m’agrada cuinar pastissos i jugar a jocs de taula com el Catan i l’Exploding Kittens. Ara bé, sempre estic preparada per una carrera al Mario Kart! Per acabar el dia, habitualment llegeixo una novel·la negra o històrica.

Què li diries a algú que estigui acabant el grau de Bioinformàtica?

Primer de tot, què si no tenen clar quin és el camí que volen seguir al acabar el grau, no passa res. Si ho tenen clar, endavant. Si no saben què fer, si no tenen clar quin camp els agrada més o tenen dubtes, els recomanaria que busquessin opcions professionals o acadèmiques que els permetin experimentar de més aprop el(s) camp(s) que els atrauen més. Aquesta experiència els pot ajudar a decidir quin és el següent pas.

Per últim, dir que al prendre decisions, sempre hi ha la possibilitat d’equivocar-se i d’adonar-se’n al cap d’un temps. Si no us heu equivocat, enhorabona i seguiu el camí que us apassiona. En el cas que la decisió no fos la correcta, no us heu de desmotivar: no haureu perdut temps, sinó que haureu guanyat experiència en un camp concret i tindreu més informació que us ajudi a tornar a decidir què fer.

Recordeu que estem en un camp molt competitiu, que avança i evoluciona molt ràpid i que, per tant, sempre haureu d’estar aprenent i adaptant-vos.

 


Alexis Molina, alumni del BDBI
Laura Serra, alumna del BDBI

We also recommend you