Bioinformatics

Dia de la Dona i la Nena a la Ciència

Young IT Girls, un espai on créixer, aprendre i fer xarxa

Young IT Girls
Ana Dueso (dreta) durant una activitat en un institut amb uns alumnes de secundària. / Foto: Young IT Girls

Amb motiu de la celebració del Dia de la Dona i la Nena a la Ciència, donem veu a l’associació Young IT Girls de la mà d’una de les seves col·laboradores per apropar la seva tasca i animar la comunitat d’ESCI-UPF a implicar-s’hi.

Coincidint amb el Dia de la Dona i la Nena a la Ciència, fa un parell d’anys, vaig donar una xerrada a una escola de Barcelona compartint la meva experiència com a jove científica. Aquell dia els vaig demanar que dibuixessin una persona científica i, com era d’esperar, tot i tenir-me allà davant d’exemple, la majoria d’alumnes van dibuixar un home amb unes característiques molt concretes. Quan vaig acabar, tenia ganes de fer més activitats com aquella. M’agradava explicar als infants i adolescents què fem els i les estudiants de biotecnologia o què vol dir fer recerca en genòmica i per a què serveix. I sobretot, m’agradava que veiessin un perfil allunyat del que acostumen a imaginar.

Al cap d’uns dies vaig veure a les xarxes socials de «Preparats, llestos, universitat!» que feien una entrevista a les Young IT Girls. Les vaig buscar per internet i vaig entrar a la seva web. Semblava una opció per poder donar més xerrades, així que els vaig enviar un correu electrònic presentant-me. Em van convidar a la següent assemblea i allà els vaig posar cara i veu. Recordo sortir de la reunió amb el cap ple d’informació nova, però amb moltes ganes de continuar.

Les Young IT Girls som una associació sense ànim de lucre que es va formar a finals del 2017. L’objectiu principal és promoure les vocacions tecnològiques entre les noies, ser referents per les futures tecnòlogues i tecnòlegs i trencar amb els estereotips que s’han imposat en aquest sector. És per això que fem xerrades i activitats gratuïtes en escoles, instituts, centres cívics o altres centres educatius i de lleure. Centrant-nos especialment en aquelles etapes educatives prèvies a les decisions de futur. Tot i que els infants i adolescents són el nostre objectiu principal, també hem fet algunes activitats amb adults al Centre Penitenciari de Quatre Camins o al de Dones de Barcelona.

Disposem d’un catàleg d’activitats que inclou sessions com el «Compartim experiències», l’ideathon, escape rooms o mentoratge per estudiants de batxillerat que volen fer un treball de recerca científic-tècnic. Durant les activitats, dinamitzades per nosaltres mateixes, parlem de dones referents en la història i actuals, reflexionem sobre el perfil de les persones del sector STEAM i mostrem les aplicacions d’aquests estudis. Amb la finalitat d’apropar la part més divertida i més humana de les tecnologies fem sessions dinàmiques amb els infants, confiant en el model educatiu “d’aprendre fent”.

Més enllà dels objectius de l’associació i la proposta que portem a terme, l’equip que hi ha darrere és el que em fa més feliç. Aquest 2020 ha crescut considerablement i actualment està format per gairebé unes 60 sòcies-voluntàries, incloent-hi tres nois que s’han sumat a la iniciativa. Som un equip molt divers de joves estudiants i/o professionals format per enginyeres, científiques, tecnòlogues i també d’altres àmbits com l’economia o la comunicació. Totes amb un mateix punt en comú. Sense dubte, som un equip ple de motivació.

Totes les persones sòcies tenim dret a veu i vot a l’assemblea i les decisions les prenem juntes per majoria. Tot i que la funció principal de l’associació és fer activitats, hi ha moltes altres tasques internes en les quals treballem. Ens organitzem en set equips coordinats per la junta directiva: organització d’activitats, comunicació, web, partners i subvencions, KPI’s, tresoreria i gestió interna. Cadascuna participem més o menys en funció de la nostra disponibilitat i de les nostres motivacions. A més, tenim la sort de comptar amb 20 dones referents que ens acompanyen a algunes activitats, comparteixen amb nosaltres la seva trajectòria com a professionals del sector TIC i ens ajuden a continuar.

El fet de tenir perfils i inquietuds tan diverses, ens ha permès anar construint l’associació plegades. Aprenem a mesura que anem fent, ens formem i ens autoformem entre nosaltres. Compartim coneixements més enllà de la ciència i la tecnologia. Els interessoss i les habilitats de cadascuna ens permeten fer campanyes per xarxes socials, com l’actual #STEAMinist, on difonem situacions de discriminació que hem viscut; fer recerca sobre dona i tecnologia recollint dades i analitzant-les; escriure projectes nous per aconseguir finançament; dissenyar noves activitats com la de robòtica o intel·ligència artificial per afegir al nostre catàleg; gestionar un equip de 60 persones perquè totes estiguin còmodes; o crear una pàgina web nova més actualitzada i amb un format diferent. I tot això, a més d’estudiar i/o treballar.

Vaig sumar-me a aquest equip amb la idea d’anar a fer més activitats i xerrades per a infants per donar a conèixer què fem les científiques i tecnòlogues. Uns mesos més tard estava gestionant el compte d’Instagram. Actualment, també sóc vocal i responsable de gestió interna. Pel camí he après moltes més coses de les que imaginava quan vaig contactar per primer cop i he conegut a noies increïbles. En aquest equip, podem ser tantes coses com ens proposem i evadir-nos quan ho necessitem. I és això el que considero més enriquidor de l’associació.

Dos anys després, puc dir que les Young IT Girls no només som una associació amb ganes de transmetre la nostra passió per la ciència i la tecnologia, sinó un espai on créixer, aprendre i fer xarxa. Veure tot el que hem avançat juntes aquests anys ens fa sentir molt orgulloses i ens empeny a continuar amb les mateixes ganes.

Per desgràcia, les desigualtats de gènere al sector IT i STEAM en general continuen existint. Encara avui sentim certs comentaris masclistes, som minoria a classe i ens costa triar un camí com aquest perquè ens falten referents. Així que sense dubte, les Young IT Girls continuarem treballant per canviar-ho.

We also recommend you