Bioinformatics

Science Bits: Entrevista a Marina Álvarez

Recerca genòmica per a la conservació d’espècies

  • 23/12/2020
  • 2 mins reading time
Recerca genòmica Science Bits
Foto: Marina Álvarez

Marina Álvarez, estudiant de doctorat al grup de Genòmica Comparativa de l’Institut de Biología Evolutiva de la UPF, ens explica la seva recerca i repassa la seva trajectòria fins a arribar a l’etapa doctoral.

La genòmica és un dels camps de la biologia amb més activitat i impacte actualment, i la bioinformàtica hi juga un paper important. Marina Álvarez ens acosta una de les aplicacions més directes d’aquesta disciplina, l’anàlisi comparatiu de seqüències de primats per tal de contribuir a la seva conservació.

Explica’ns què vas estudiar i per què ho vas escollir.

Vaig estudiar Genètica a la UAB perquè sempre m’havia agradat molt la Biologia en general. Vaig pensar que era una carrera interessant que em podia ajudar a trobar feina en acabar.

Pensaves dedicar-te a la recerca quan vas acabar el grau? Què et va motivar a dedicar-t’hi?

Quan vaig acabar el grau no tenia clar què volia fer, una de les principals idees era estudiar assessorament genètic. Finalment però, després de fer el màster de Recerca biomèdica a la UPF, vaig començar a fer de tècnic de laboratori al grup de Genòmica Comparativa i vaig veure que em faltava alguna cosa: no només volia generar les dades al laboratori per als meus companys, sinó que després volia analitzar-les i veure què hi havia en aquelles mostres.

Quines línies de recerca seguiu al vostre laboratori? Ens podries explicar en què consisteix la teva investigació?

Al grup de Genòmica Comparativa del Tomàs Marquès a l’IBE-UPF estudiem primats, fem genètica de poblacions, estudis comparatius d’expressió gènica i epigenètica entre diferents espècies i ara estem començant amb la paleoproteòmica. El meu projecte està centrat en la conservació d’espècies en perill d’extinció. Principalment, estudio les diferents poblacions de goril·les utilitzant mostres no invasives (excrements, pèls) que ens envien des de l’Àfrica per intentar fer un mapa genètic de les diferents poblacions de goril·les i ajudar en la conservació d’aquesta espècie.

Què tens pensat fer quan acabis el doctorat?

En un món ideal seguiria fent recerca, però no tinc clar si vull seguir treballant en unes condicions tant difícils com les que tenim al nostre país. Potser intento acostar els meus coneixements bioinformàtics i d’anàlisi de dades per treballar en algun hospital o empresa relacionada amb la salut o la conservació. Paral·lelament, també m’agrada molt el disseny i potser miraria de fer un postgrau i aplicar-lo a l’anàlisi i visualització de grans quantitats de dades.

Amb quines activitats complementes la teva vida professional?

Quan no estic treballant estic a la muntanya, sobretot, escalant. També faig alguna cosa de disseny en hores lliures i llegeixo quan trobo un moment.

Què li diries a algú que estigui acabant el grau de Bioinformàtica?

La bioinformàtica és un àmbit de la ciència que només fa que créixer i, per tant, els diria que han triat uns bons estudis. Després del grau hauran de fer un màster si volen dedicar-se a la recerca, aleshores recomano que es mirin un màster que els serveixi per seguir aprofundint en les aplicacions de la Bioinformàtica en l’especialitat que més els agradi. I sobretot, que només facin un doctorat si realment creuen que estan molt motivats. Si no volen dedicar-se a la recerca, que busquin alguna empresa on puguin seguir aprenent i desenvolupant-se com a professionals.

 


Alexis Molina, alumni del BDBI
Laura Serra, alumna del BDBI

We also recommend you