Bioinformatics

Science Bits: Entrevista a Alberto Meseguer

Conèixer l’ADN a través de l’estructura de les proteïnes

  • 16/12/2020
  • 2 mins reading time
Proteïnes Bioinformàtica Estructural
Foto: Alberto Meseguer

La bioinformàtica estructural és una de les moltes branques de la biologia computacional. Alberto Meseguer, doctorand d’aquest camp, ens acosta la seva investigació i la seva visió sobre la recerca.

Alberto Meseguer, estudiant de doctorat al laboratori de bioinformàtica estructural de la UPF liderat pel Dr. Baldomero Oliva, dedica el seu projecte de recerca a predir quines seqüències d’ADN pot reconèixer un factor de transcripció.

Explica’ns què vas estudiar i per què ho vas escollir.

Vaig estudiar Biologia humana a la UPF. Sempre m’havia agradat molt la Biologia i ja quan estava a l’institut m’atreia la idea de fer recerca. Recordo mirar programes de divulgació científica com «Redes» i flipar en colors.

Què et va motivar a dedicar-te a fer recerca?

Vaig tenir la sort de fer pràctiques de laboratori a la Universitat de Salamanca i a la UPF. Van ser molt bones experiències i vaig aprendre molt. Sobretot em van ensenyar a tenir pensament crític, a començar a fer bones preguntes. Durant aquesta època quedàvem amb companys del laboratori i parlàvem d’articles científics com qui parla d’un partit de futbol.

Quines línies de recerca seguiu al vostre laboratori? Ens podries explicar en què consisteix la teva investigació?

Jo estic al laboratori de Bioinformàtica estructural. Com diu el nom, ens centrem en l’estudi de les estructures de biomolècules, especialment en les proteïnes. El que fem al lab és respondre preguntes biològiques fent servir les dades de les estructures disponibles. Un exemple d’això és el meu projecte de recerca que consisteix a fer servir les dades d’estructures per predir quines seqüències d’ADN pot reconèixer un factor de transcripció.

A més d’estructures, al lab treballem molt amb xarxes, sobretot xarxes d’interaccions de proteïnes. Representem les interaccions entre proteïnes que podrien passar en una cèl·lula com una xarxa. Llavors estudiem la xarxa i la fem servir per respondre preguntes biològiques. Per exemple, pot un fàrmac influir en una malaltia determinada? Llavors mirem la xarxa de proteïnes i veiem aquelles proteïnes relacionades amb el fàrmac i amb la malaltia. Estan a prop o lluny dins de la xarxa? Hi ha proteïnes que se solapen? Si les proteïnes es troben a prop a la xarxa o si hi ha solapament, és molt probable que el fàrmac pugui tenir algun efecte sobre la malaltia.

Què tens pensat fer quan acabis el doctorat?

Vull ser professor d’institut. Durant el doctorat he descobert que m’agrada molt donar classes i que no acabo d’encaixar del tot com a investigador.

Amb quines activitats complementes la teva vida professional?

Ballar swing, fer música i practicar ioga han sigut les activitats amb les quals més he complementat la vida professional i realment m’han ajudat molt. Trobo que fer activitats que t’apropin a altres persones és especialment bo quan tens una feina tan introspectiva com ha estat el meu doctorat. I practicar ioga és bo per tot.

Què li diries a algú que estigui acabant el grau de Bioinformàtica?

Que no sigueu tímids. Si voleu parlar amb un laboratori o amb una empresa o amb qui sigui, endavant. No tingueu por d’enviar e-mails a qui sigui, el no sempre el teniu i mai sabeu quan podeu trobar algú que us doni un cop de mà.

I si voleu fer ciència, sigueu humils. En ciència surt una cosa bé de cada cent que intentes, pot arribar a ser molt frustrant. En aquesta situació, crec que les persones humils viuen la frustració molt millor i no es desanimen, segueixen fent. Quan penso en les persones amb qui he treballat durant el doctorat veig que les que han fet una millor feina i en les que confio més com a científics són, justament, persones humils.

 


Alexis Molina, alumni del BDBI
Laura Serra, alumna del BDBI

We also recommend you