Graduar-se en el moment clau de la bioinformàtica
18/07/2023
El passat 6 de juliol va tenir lloc la graduació de la cinquena promoció del Grau en Bioinformàtica (BDBI) a la sala d’actes d’ESCI-UPF.
Manel Esteller, director de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), ha participat a l’assignatura Introducció a la Bioinformàtica que cursen els estudiants de 1r del BDBI amb una conferència que portava per títol “(Epi)Genomics, Bioinformatics and Big Data” on ha explicat quines són algunes de les aplicacions de la bioinformàtica en el camp de la recerca epigenòmica.
En primer lloc, ha deixat clar que només quan es posen en relació coneixements provinents de diferents disciplines científiques com la biologia, la bioinformàtica o la genòmica es poden arribar a comprendre malalties tan complexes com el càncer. Esteller ha explicat que en molts casos la recerca no comença amb experiments al wet lab sinó al dry lab, amb el procés que es coneix com a data mining on la bioinformàtica és clau per a l’obtenció i la confrontació de les dades i per trobar associacions entre diversos paràmetres.
A continuació, el director de l’IJC ha exposat exemples de casos reals en què la bioinformàtica ha sigut una peça clau per als avenços que el seu equip ha desenvolupat en la millora dels tractaments contra el càncer. Entre aquests, Esteller ha mencionat l’EPICUP, el test epigenètic capaç d’identificar l’origen desconegut dels càncers que ja han fet metàstasi, i la millora en la predicció de l’efectivitat o no de la immunoteràpia segons el tipus de càncer abans d’iniciar el tractament.
Manel Esteller també ha esmentat alguns dels camps emergents de la ciència on la bioinformàtica hi té molt a dir, com l’estudi de models de càncer amb una estructura en 3D o l’estudi genòmic de cèl·lules úniques. També ha destacat que la bioinformàtica és la disciplina que dona sentit a les dades biològiques i, per aquest motiu, és molt important que els bioinformàtics siguin capaços de connectar amb un llenguatge planer i comprensible amb aquells que no són experts en la matèria, ja siguin professionals mèdics o pacients.
Per últim, el dr. Esteller ha agraït la feina que fan els membres del seu equip i ha assenyalat que a l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras es fa una clara aposta per la bioinformàtica i els bioinformàtics. Per això mateix, ha encoratjat a tots aquells alumnes interessats a posar-se en contacte per a participar i col·laborar amb el centre de recerca.
18/07/2023
El passat 6 de juliol va tenir lloc la graduació de la cinquena promoció del Grau en Bioinformàtica (BDBI) a la sala d’actes d’ESCI-UPF.
24/03/2023
Gairebé una setmana després del tancament del Saló de l’Ensenyament 2023, compartim les dades més destacades d’aquesta edició en què ESCI-UPF ha superat els 1.000 leads.
01/03/2023
I have always thought that you cannot let yourself be defined by a single idea. Following that thought, parallel to my Bioinformatics degree at ESCI-UPF, I work as an indie video game developer. In this article, I will explain how it started and what the work is like.
Leave a message