L’impacte de les migracions i l’aculturació dietètica en la petjada de carboni
06/10/2020
1 min reading time
Foto: National Geographic
La Càtedra UNESCO d’ESCI-UPF ha col·laborat en un estudi que determina que l’aculturació dietètica genera un augment de la petjada de carboni. L’estudi ha analitzat l’impacte sobre el canvi climàtic de les migracions interiors a la Xina i els canvis en la dieta que això suposa.
Les migracions de les zones rurals a les zones urbanes comporten també un canvi dels hàbits en l’alimentació. S’abandonen els patrons alimentaris dels llocs d’origen per assimilar els del lloc de destí. Aquest procés s’anomena “aculturació dietètica”.
L’estudi quantifica la petjada de carboni de la demanda alimentària de l’aculturació dietètica i estableix com un canvi d’hàbits en les dietes urbanes, enriquides amb productes animals, pot ajudar a mitigar els efectes del canvi climàtic global.
Comparant els patrons alimentaris de les llars rurals amb les urbanes de 31 províncies xineses i quantificant la petjada de carboni d’aculturació dietètica superposant poblacions migrants interprovincials amb patrons dietètics geogràficament variats, s’estableix un augment considerablement superior a la mitjana dietètica neta de la petjada de carboni.
S’ha vist que cinc províncies de la Xina són responsables del 74% de l’augment de la petjada de carboni de l’aculturació dietètica. I aproximadament el 55% del creixement va ser degut a l’augment en la ingesta de productes aquàtics i vedella, mentre que la disminució de la ingesta de cereals va compensar aproximadament el 44%. A més, els fluxos de petjada de carboni dietètics s’han pogut relacionar amb els fluxos del comerç de productes bàsics.
L’estudi proporciona nous coneixements que seran útils per quantificar les emissions de carboni de la demanda d’aliments.
Pere Fullana, Director of the ESCI-UPF’s UNESCO Chair in Life Cycle and Climate Change, has contributed to the article published in Science of the Total Environment Journal that explores the environmental assessment of on-site source-separated wastewater treatment and reuse systems in Brazil.
Sahar Azarkamand, nueva investigadora de Cátedra UNESCO de Ciclo de Vida y Cambio Climático ESCI-UPF, asume el liderazgo de la beca de investigación postdoctoral fomentada por ARECO desde hace dos años.
Esta semana, ESCI-UPF ha recibido la visita del International Terra Institute, una organización sin ánimo de lucro que trabaja para promover la sostenibilidad y la protección del medio ambiente.
Leave a message