Un estudi ha demostrat que els pantalons texans alliberen 50.000 microfibres a l’aigua per cada rentat, un fet que impacta en la contaminació de l’aigua i en l’alteració del medi ambient.
Un estudi fet per investigadors del Canadà i publicat a la revista Environmental Science and Technology Letters ha demostrat que els pantalons texans alliberen 50.000 microfibres a l’aigua per cada rentat. Una dada que és realment significativa si es té en compte que la meitat de la població mundial fa servir texans algun cop al llarg de la vida.
La investigació està restringida a les aigües del Canadà, on s’han trobat evidències que les microfibres han arribat fins a l’Àrtic i fins a 1500 metres de profunditat. De totes maneres, el treball es limita a assenyalar la presència d’aquestes microfibres, però no entra a valorar quines conseqüències mediambientals poden tenir. Ara bé, els investigadors sí apunten que, tot i no tractar-se de components plàstics, les microfibres contenen les substàncies químiques amb què s’elaboren els texans i, per tant, són un agent que altera el medi ambient.
Aquest descobriment no ha sorprès els científics ambientals, que ja fa temps que denuncien l’ús de productes químics i la gran quantitat d’aigua necessària per confeccionar uns texans. De fet, això últim es posa de manifest en l’estudi que el 2017 va realitzar la Càtedra MANGO de RSC d’ESCI-UPF en col·laboració amb la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic, on s’analitza la petjada hídrica de la fabricació d’uns pantalons texans (l’equivalent a uns 7.500 litres d’aigua).
La situació exposada per l’estudi canadenc es veu agreujada pel model del fast fashion que anima a comprar i desfer-se de les peces de roba amb molta freqüència. Aquest model de consum té conseqüències negatives a nivell social, econòmic i mediambiental. De fet, el sector de la moda és un dels principals usuaris d’aigua del món i genera el 20% de les aigües residuals del planeta. Per això, cada cop hi ha més veus que reclamen que el sector aposti per la sostenibilitat, repensi el model productiu i tingui en consideració el cicle de vida complet de les peces de roba.
A nivell individual, els investigadors recomanen rentar al mínim possible els texans i treure les taques de manera localitzada per evitar rentar els pantalons sencers. Un consell que ja donaven els productors d’aquesta peça per allargar-ne la durada i garantir-ne una bona conservació, però que ara, a més, també es converteix en un gest per reduir els danys al planeta.
Esta semana, ESCI-UPF ha recibido la visita del International Terra Institute, una organización sin ánimo de lucro que trabaja para promover la sostenibilidad y la protección del medio ambiente.
La Cátedra UNESCO de Ciclo de Vida y Cambio Climático de ESCI-UPF participa en el proyecto REBO2VINO para analizar el impacto y viabilidad de un sistema de reutilización de botellas de vidrio en el sector vitivinícola español.
Pablo Sánchez és professor de Negocis Inclusius al GNMI i cofundador i director executiu de B Lab Spain, l'organització que representa B Corp a Espanya.
Leave a message