ESCI-UPF LCA4Climate Research

Publicació estudi comportament ciutadà davant SDDR

  • 22/06/2020
  • 1 min reading time
SDDR sistema de gestió de residus
Foto: Pexels (mali maeder)

Elsevier ha publicat a la revista Journal of Environmental Management l’article dels professors d’ESCI-UPF, Mercè Roca, Silvia Ayuso, Alba Bala i Pere Fullana, sobre la investigació qualitativa del comportament dels ciutadans espanyols respecte la implementació d’un sistema de recollida i reemborsament d’envasos.

L’article es fonamenta en la creixent preocupació social cap a la cura del medi ambient. Conceptes com sostenibilitat, economia circular i lluita pel canvi climàtic són coneguts per la població, per aquest motiu es busquen mecanismes que permetin fer front a la gestió de residus.

Implementar un sistema de dipòsit i devolució d’envasos (SDDR) és una de les possibilitats estudiades pel govern i diverses institucions. Aquest procediment significa que el consumidor paga un dipòsit d’embalatge quan compra un producte i aquest dipòsit se li retorna quan fa la devolució de l’envàs.

Per tal que sigui efectiu, aquest sistema exigeix el compromís i participació dels consumidors. Si tenim en compte que la implementació del sistema requereix d’una despesa important, calia estudiar quina és la percepció del públic.

El que recull aquest article són els resultats de l’estudi qualitatiu respecte la impressió dels ciutadans. Sembla que els consumidors espanyols no veuen amb bons ulls que s’apliqui aquest sistema de recollida d’envasos, ja que la informació proporcionada no es valora i els canvis d’hàbits que això suposa no estan ben vistos.

We also recommend you