ESCI-UPF

LinkedIn, l’aparador laboral dels recruiters

LinkedIn
Foto: Pixabay (happyyiu21)

Vivim en un món globalitzat i digitalitzat. Això vol dir que haurem de projectar la nostra manera de buscar feina des d'una perspectiva global. Aquesta visió globalitzada és important tenir-la present a l’hora de confeccionar una eina en línia com és LinkedIn.

Encara que tinguem per objectiu treballar a Barcelona o Madrid, ens poden contactar des del departament de persones d’una empresa ubicada a Nova York o Tòquio, a qualsevol hora del dia.

Per tots els que no coneixeu el concepte de nethunting, segons ens explica Ester Carrasco, 2018 a HRTRENDS és el reclutador que està més especialitzat en captar talent a través de les diferents xarxes socials. D’altra banda, l’estudi Infoempleo, 2019, indica que el 31% dels professionals de HH.RR. sempre busquen els candidats en xarxes i el 36% ho fa quasi sempre. El 75% dels recruiters sol usar LinkedIn per buscar candidats i fer la primera criba de la selecció.

Així doncs, quan parlem de LinkedIn ens hem de fer dues preguntes: què és i per què hem d’estar-hi presents. Doncs bé, LinkedIn avui en dia compta amb més de 690M d’usuaris, dels quals gairebé 12M estan a Espanya . No és d’estranyar que s’hagi convertit en la xarxa professional per excel·lència per captar talent. «Si no tens LinkedIn, no existeixes en el mercat laboral», sentencia Luis Font, consultor a Udemy, «és el primer lloc actualment on fa criba un headhunter«.

Hem de tenir molt clara la primera imatge que volem projectar i quines sensacions volem transmetre a LinkedIn. A primer cop d’ull, qualsevol persona que entra al nostre perfil pot visualitzar la nostra foto de perfil, la portada, el titular, els contactes que podem tenir en comú i a vegades l’extracte (depèn si existeix en el perfil). Tota aquesta informació bàsica ha de ser molt visual per captar l’atenció i generar professionalitat i confiança a la persona que ens visita el perfil.

Què has de tenir en compte?

  • Fer fàcil el contacte. Proporciona la informació de contacte, Skype, correu electrònic professional. Ajuda a ser més accessible tenir una URL personalitzada.

  • Adjuntar una foto de perfil professional. Tenir foto ens eleva fins a 14 vegades les visites.

  • Complementar amb una foto d’encapçalament. Ens ha d’identificar i ser molt visible.

  • Un bon titular. A l’hora de redactar el titular hem de tenir presents paraules clau SEO que ens posicionin, que indiquin quelcom que ens defineix i ens diferenciïn. Expliqueu el que feu, heu de captar l’atenció del recruiter. Amb 5 o 10 segons la persona de HH.RR. ha de saber quin professional té al davant.

  • Un extracte senzill. L’extracte ha de ser una descripció simple, on s’expliqui en quin moment laboral es troba el candidat, què pot aportar a l’empresa i, sobretot, que convidi al visitant a contactar-hi.

  • Estudis i cursos ben citats. Mencioneu correctament la formació, el centre d’estudis, grau o màster. Aquest pas és clau perquè se’ns agrupi al centre d’estudis correctament, ja que moltes vegades el recruiter farà filtre a través de la titulació en concret que està buscant.

  • Completar l’experiència. Els perfils on l’experiència està més completa reben fins a 12 visites més. Assegureu-vos de citar les tasques del càrrec que desenvolupàveu anteriorment i completeu-ho amb PDF’s, imatges, vídeos, enllaços… que mostrin la vostra experiència.

  • Per últim, és qüestió d’aptitud (sí, amb “p”). Les aptituds que queden visibles al perfil són les tres primeres. Òbviament es poden modificar per posicionar, demaneu als contactes de confiança que us les validin.

Tots aquests punts són un resum perquè el nostre perfil projecti professionalitat i generi confiança, que és el què farà que el reclutador us acabi seleccionant.

El contingut que compartiu és la clau perquè ens trobin. Si no compartiu, no interaccioneu i l’algoritme ens castiga molt en l’àmbit de posicionament. Sobretot és important interaccionar amb totes les empreses del sector en el què volem treballar i aquells professionals en actiu que tenim com a contactes. A l’hora de què publicar, és molt recomanable utilitzar hashtags, vídeos, imatges, etc.

Un cop feta la publicació és molt important mesurar fins on hem arribat amb aquesta publicació i si realment ens hem apropat al target que ens havíem proposat, si no és així, haurem de revisar l’estratègia perquè ens apropi allà on volem arribar.

Un altre indicador d’activitat son les visites al nostre perfil. LinkedIn diu en tot moment la quantitat de persones que ens han visitat i qui en concret. Com més visualitzacions tinguem, més opcions de ser contactats per una possible entrevista de feina.

Els contactes son clau per fer una bona estratègia de cerca de feina. Sobretot si es tracta de pràctiques o d’una primera feina de perfil junior. No ens hem d’oblidar de tots els companys que hem fet durant la vida universitària, durant les primeres pràctiques, d’Erasmus, voluntariats, cursos d’idiomes, etc. El 17% dels llocs de feina es troben en contacte de primer nivell i un 56% bé donat per segon nivell.

I no ho oblideu! Si esteu buscant pràctiques o feina activa, marqueu l’opció de cerca activa de feina per poder ser visible a tots els recruiters.

We also recommend you