ESCI-UPF

Jo vull ser…

35 mil nois i noies que estan a punt de finalitzar el batxillerat

mercat laboral
Foto: Pexels (fauxels)

El moment de triar una professió i decidir el futur laboral és complicat perquè molt segurament es vol estudiar quelcom que estigui alineat amb les pròpies passions i amb la pretensió de fer d'allò un estil de vida.

No obstant això, s’han de considerar algunes opcions més que no són tan romàntiques, però que sí són importants, com per exemple com es podrà guanyar la vida una vegada graduat o si hi haurà ofertes laborals on desenvolupar allò que s’ha après.

El passat 22 de maig, la Cambra de Comerç de Barcelona en col·laboració amb Infojobs va presentar el seu estudi sobre ocupabilitat i remuneració sota el títol “Les professions més demandades i amb més remuneració a Catalunya”, amb la intenció de compartir-lo al Saló de l’Ensenyament 2020. L’objectiu era ajudar a joves i famílies a triar amb dades objectives la millor opció pel futur de les generacions que entren ara a la universitat i als cicles formatius.

L’informe intenta ser molt pedagògic i fa servir recursos visuals molt clars per identificar amb llums de semàfor (verd, groc i vermell) quines són les titulacions amb més sortides professionals i millor remunerades. Aquest últim aspecte crida l’atenció perquè és poc comú en informes d’aquest tipus, cosa que el fa més original i complet. A més, indica la retribució a la que pot aspirar un recent titulat i l’evolució salarial amb més de 5 anys d’haver acabat la universitat o la FP.

L’estudi es basa en dos fonts per obtenir la panoràmica completa de la situació: la veu dels empresaris, que són els que al final obren la porta del mercat laboral a les noves fornades de professionals any rere any, i les dades reals de més de 300.000 ofertes laborals publicades en la coneguda plataforma d’ocupació, Infojobs, durant l’any 2018.

Amb aquesta fotografia es pot observar amb nitidesa quina és la inclinació del mercat laboral doncs, tot i que les dades són de 2018, els experts coincideixen que les tendències que assenyala l’informe es mantindran i inclús s’accentuaran polaritzant-se per causa de les necessitats que marqui la gestió de la pandèmia de la COVID-19.

Addicionalment, la mateixa Cambra de Comerç va publicar l’enquesta de Clima Empresarial que realitza conjuntament l’Idescat a més de 3.000 empreses on van identificar que més d’un 80% pateixen dificultats per atreure el talent adequat, situació que es veu agreujada per a les províncies de Girona, Lleida i Tarragona.

Al final, un 24% del teixit empresarial català es queda sense poder créixer per manca de personal qualificat i aquesta dada resulta més preocupant quan es veu en perspectiva, ja que a 2013 el percentatge només era d’un 6%. Per tant, es pot dir que el mercat laboral està avançant a un ritme molt més ràpid del que ho està fent l’oferta de talent i per això cada vegada el gap s’amplia. En altres paraules, el mercat necessita personal amb noves qualificacions que responguin a les necessitats actuals.

Per tant, podem identificar que sí que hi ha feina, però s’ha d’anar amb vista, perquè no hi ha en totes les àrees el mateix comportament ni necessitats de talent. Hi ha algunes professions per a les que van arribar a publicar-se més de 44.000 ofertes per any com és el cas del sector tecnològic. És precisament en aquest sector, juntament amb telecomunicacions, finances, comercial i vendes on es troba la positiva conjunció de més de 2000 ofertes de feina per any, amb salaris per sobre dels 22 mil euros, en el cas de candidats sense experiència. Treballadors per fer tasques de business intelligence i tot el que té a veure amb la digitalització de l’empresa: CRM, ERP, màrqueting, comunicació i arts plàstiques estan dins d’aquesta elit laboral.

També crida l’atenció professions com els caps d’operacions, la investigació i desenvolupament i gestió de projectes que també gaudeixen de bona salut en l’entorn de les oportunitats laborals.

Des d’ESCI-UPF ens sentim orgullosos per aconseguir el compliment de la nostra missió, la d’aportar el millor talent a l’empresa catalana i a tot el teixit que composa l’escenari laboral al territori, oferint professionals qualificats just en les àrees més demandades i amb més possibilitats d’inserció laboral de qualitat. A més d’impartir formació tant a nivell empresarial com en el camp de la Biotecnologia, ho fem amb un segell propi, amb els millors valors de dedicació, compromís i capacitat d’adaptació. Totes aquestes, habilitats fonamentals per enfrontar la incertesa de l’actual esperit de l’època i per trobar solucions creatives davant la complexitat dels reptes que ens ha tocat viure en aquest lapse d’història.

We also recommend you