Es necessita investigació per superar les crisis sanitàries
01/05/2020
1 min reading time
Foto: Pxhere (Mohamed Hassan)
La vacuna per al coronavirus encara no ha arribat. És important la investigació biotecnològica amb eines bioinformàtiques i genòmiques per resoldre l’actuació del virus sobre els pacients, així com la seva destrucció sobre les superfícies sòlides, sense oblidar els pròxims virus que vindran.
Encara no hi ha certesa sobre l’obtenció d’una vacuna per al coronavirus i és necessària l’ajuda tant del sector públic com del privat per poder resoldre els problemes de salut. Esteller fa una crida a tenir una mirada àmplia sobre la investigació, “és un virus molt contagiós, però n’hi ha d’altres més mortals”. A més, s’ha de pensar amb els pròxims virus “d’aquí a 4 o 5 anys”. No hem d’oblidar la prevenció i les mesures higièniques. La millor opció és impedir l’aparició de noves malalties i un dels consells és “evitar mercats d’animals vius amb proximitat humana”. Segons les dades científiques, és molt poc probable que el coronavirus tingui origen en un laboratori.
El nostre sistema immune i els limfòcits haurien de reconèixer i lluitar contra aquest virus i el grup de recerca d’Esteller està investigant el genoma humà amb eines genòmiques i bioinformàtiques. Per una banda, la investigació es centra en l’acció del virus sobre els pacients i, d’altra banda, en la destrucció del virus sobre les superfícies sòlides, que permetria la reutilització de les mascaretes. La nova proposta que llencen des de la Fundació és l’anàlisi de la relació entre la COVID-19, la leucèmia, el limfoma i la immunoteràpia, plantejant-se així la utilització de fàrmacs d’immunoteràpia per al coronavirus.
Laia Hoyos, alumni del GNMI, ha estat guardonada amb el segon premi al millor TFG en Benestar Planetari 2022, convocat conjuntament per la UPF i la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic.
Students attending the Introduction to Bioinformatics course had the opportunity to listen to Paula Petrone, Biomedical Data Science team leader at ISGlobal, speaking about Artificial Intelligence.
Alberto Meseguer, coordinador del BDBI, entrevista Mar Albà, professora ICREA de l’Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i codirectora del Programa de Recerca en Informàtica Biomèdica (GRIB) que recentment ha rebut una ERC Advanced Grant.
Leave a message