Bioinformatics

Es necessita investigació per superar les crisis sanitàries

  • 01/05/2020
  • 1 min reading time
investigació
Foto: Pxhere (Mohamed Hassan)

La vacuna per al coronavirus encara no ha arribat. És important la investigació biotecnològica amb eines bioinformàtiques i genòmiques per resoldre l’actuació del virus sobre els pacients, així com la seva destrucció sobre les superfícies sòlides, sense oblidar els pròxims virus que vindran.

Manel Esteller, director de l’Institut de Recerca Josep Carreras i catedràtic de Genètica de la Universitat de Barcelona, va concedir una entrevista a Catalunya Ràdio el passat 17 d’abril, on assenyala la importància del camp de la investigació, que és la que ens traurà de les crisis sanitàries.

Encara no hi ha certesa sobre l’obtenció d’una vacuna per al coronavirus i és necessària l’ajuda tant del sector públic com del privat per poder resoldre els problemes de salut. Esteller fa una crida a tenir una mirada àmplia sobre la investigació, “és un virus molt contagiós, però n’hi ha d’altres més mortals”. A més, s’ha de pensar amb els pròxims virus “d’aquí a 4 o 5 anys”. No hem d’oblidar la prevenció i les mesures higièniques. La millor opció és impedir l’aparició de noves malalties i un dels consells és “evitar mercats d’animals vius amb proximitat humana”. Segons les dades científiques, és molt poc probable que el coronavirus tingui origen en un laboratori.

El nostre sistema immune i els limfòcits haurien de reconèixer i lluitar contra aquest virus i el grup de recerca d’Esteller està investigant el genoma humà amb eines genòmiques i bioinformàtiques. Per una banda, la investigació es centra en l’acció del virus sobre els pacients i, d’altra banda, en la destrucció del virus sobre les superfícies sòlides, que permetria la reutilització de les mascaretes. La nova proposta que llencen des de la Fundació és l’anàlisi de la relació entre la COVID-19, la leucèmia, el limfoma i la immunoteràpia, plantejant-se així la utilització de fàrmacs d’immunoteràpia per al coronavirus.

We also recommend you