Bioinformatics

“És una sort estar en un grup que fa una aportació tan important a la ciència”

Aina Montalbán, alumna de 3r de BDBI, fa pràctiques a l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras

pràctiques BDBI
Foto: Aina Montalbán

S’acosta el final del grau, cal prendre decisions i mirar al futur. Deixem enrere classes, exàmens, treballs en grup... Anys d’esforç i de superació, però també de diversió i bons moments. És hora de posar en pràctica el què ens han ensenyat, de començar una nova etapa: el primer contacte amb el món real de la Bioinformàtica.

En el meu cas, vaig triar l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras per fer les meves pràctiques. Un centre especialitzat, principalment, en la investigació de malalties hematològiques i el càncer. Concretament, vaig escollir el grup de recerca d’epigenètica del càncer. Per què vaig decidir aquest grup? Doncs, bàsicament, per dos motius: el projecte que oferien i el compromís social de l’entitat.

Durant el meu dia a dia treballo analitzant dades d’epigenètica. Al grup on estic, treballem amb la metilació de l’ADN, un tipus de modificació epigenètica basada en l’addició d’un grup metil (CH3) a un nucleòtid, la citosina. L’addició del grup metil a la citosina pot controlar l’expressió dels gens.

Alteracions en la metilació de l’ADN poden causar diverses malalties, com el càncer. Dit d’una altra manera, si s’afegeix aquest grup químic en el moment i lloc incorrecte, es pot propiciar el desenvolupament d’alguna malaltia, així com el creixement de cèl·lules malignes. Per això, és important no només estudiar el genoma, sinó també l’epigenoma de les nostres cèl·lules, ja que la identificació de biomarcadors epigenètics pot ser essencial per a la detecció del càncer, el pronòstic i la resposta als tractaments.

El meu projecte consisteix a analitzar el metiloma (el conjunt de metilacions de l’ADN) de mostres de metàstasis de fetge provinent d’un càncer colorectal. L’objectiu és identificar marcadors epigenètics que ens permetin diferenciar entre les mostres que responen a un tractament i les mostres que no responen al tractament. Posteriorment, hauré de desenvolupar un model de machine learning que podrà predir si el pacient respondrà al tractament. És a dir, a partir del seu metiloma, podrem saber si el tractament és eficaç per al pacient.

Aquests mesos he pogut veure com funciona un grup de recerca. Destaco la dedicació i l’esforç de tot l’equip, la comunicació interna i transversal amb altres unitats. Però, per sobre de tot, poso en valor la importància dels projectes que es duen a terme. Uns projectes de gran rellevància que contribueixen a l’avenç de la medicina personalitzada, així com dels nous reptes que presenta la ciència. És una sort poder estar al costat d’un grup que fa una aportació tant important per l’àmbit científic. A més, també he tingut l’oportunitat d’anar a seminaris i conferències d’altres investigadors.

En definitiva, està sent una experiència molt positiva i enriquidora tant a nivell acadèmic com personal. Estic molt satisfeta d’haver triat la carrera de Bioinformàtica i de poder fer les pràctiques i el Treball de Final de Grau en un centre de prestigi com és l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras. A més, malauradament, en situacions actuals com les que estem vivint aquests dies de confinament per la COVID-19, es demostra la importància de la feina dels bioinformàtics.

We also recommend you