ESCI-UPF

Entrevista a Anna Vidal

Rellançament del Licor Cardona, un repte familiar

L’alumni del GNMI ens presenta un projecte molt personal

  • 19/12/2019
  • 3 mins reading time
Anna Vidal Licor Cardona
L'alumni Anna Vidal amb una ampolla del Licor Cardona. / Foto: Anna Vidal

Des que es va graduar el 2017, aquesta alumni del GNMI no ha parat. Inquieta com és, ens explica la seva trajectòria i parla amb especial il·lusió del nou projecte familiar en el que està implicada, el rellançament del Licor Cardona.

La teva experiència laboral és en marketing digital a ClickConsulting Solutions i també com a export manager a Pimec. Veure dues àrees tan diferents de l’empresa t’ha ajudat a definir què vols fer?

Sí. La visió global del màrqueting digital que vaig agafar durant les pràctiques em va ajudar molt en el meu dia a dia a PIMEC, on em dedicava a l’expansió internacional. Ara tinc clar que aquesta és l’àrea cap on vull enfocar el meu futur professional.

Quan vas deixar PIMEC, quina idea tenies? Què volies fer?

Durant el GNMI vaig estar d’Erasmus a França i tenia clar que volia tornar a marxar fora. Aquest cop buscava un lloc amb una cultura i societat diferents de la nostra, i on pogués perfeccionar l’anglès. Vaig valorar diverses opcions i finalment vaig decidir marxar a Sud-àfrica a fer un voluntariat. No tenia clar què faria al tornar, només sabia que volia tenir la llibertat i el temps per reflexionar sobre com enfocar el meu futur.

Explica’ns la història que hi ha darrere el Licor Cardona.

El 1964, el meu besavi es va quedar sense feina i va decidir anar a viure a Cardona perquè es va assabentar que algú es venia una fàbrica de licors. Ell la va comprar i va començar a produir el Licor Cardona. Durant més de 10 anys va ser el licor que es bevia a la comarca. Va tenir molt èxit, sobretot entre els treballadors de la mina de sal, que en aquell moment eren molts. Per circumstàncies familiars, va decidir vendre’s la fàbrica i obrir una perfumeria amb la meva besàvia. La fàbrica de licor va acabar tancant i el Licor Cardona es va deixar de fer.

Com va sorgir la idea de recuperar-lo?

Ja feia temps que a la meva família ens rondava pel cap la idea de tornar a comercialitzar el licor, però mai trobàvem el moment adequat. Aquest any el meu besavi ha fet 100 anys i, per celebrar-ho, ens ha fet il·lusió tornar a treure al mercat el Licor Cardona. Hem hagut d’adaptar la fórmula als gustos d’ara (rebaixar-ne la graduació) i també hem modernitzat la imatge amb una nova ampolla i un redisseny de l’etiqueta. Però mantenint l’essència del licor que el meu besavi produïa.

Sent un projecte familiar, quines tasques has assumit més directament?

M’he encarregat de preparar el pla d’empresa, també he buscat els diversos proveïdors (fabricant de licors, d’ampolles, dissenyadora per les etiquetes i impremta) i he coordinat amb ells la producció. D’altra banda, m’he encarregat d’aspectes administratius i de gestió com ara definir les condicions comercials i PVP, la sol·licitud de subvencions… Finalment, també he dissenyat i dut a terme l’estratègia de comunicació.

T’has trobat amb alguna dificultat?

Qui em coneix sap que m’agrada planificar i marcar deadlines, però el fet de treballar amb diferents proveïdors ha fet impossible complir amb el calendari inicial. Ens hem vist obligats a revisar constantment la planificació i, a vegades, ha estat frustrant. A més, el fet de ser un projecte petit i amb poc pressupost ha dificultat detalls com la tria de l’ampolla, el color del tap i el caputxó, etc. Ens hem hagut d’adaptar als estocs disponibles dels fabricants i, a partir d’aquests, triar la versió que més s’acostava al nostre disseny. El repte principal ha estat la capacitat d’adaptació, però la il·lusió ha estat el nostre motor.

A l’hora d’engegar el projecte, t’han estat útils els coneixements que vas aprendre durant la carrera? Quines assignatures creus que t’han ajudat més?

He aplicat coneixements de diverses assignatures durant les diferents fases, però penso que la que més m’ha ajudat ha sigut el TFG, on vaig aprendre a crear un projecte des de 0 i veure’n la viabilitat.

Quan sortirà al mercat el Licor Cardona i on es podrà trobar?

El Licor Cardona estarà disponible a partir del 20 de desembre. En farem una presentació pública el dissabte 21 a les 16h al Centre Cardona Medieval, on hi esteu tots convidats. De moment, es podrà trobar a botigues, bars i restaurants de Cardona i rodalies. També es podrà trobar a punts turístics com la Muntanya de Sal de Cardona o La plaça de les Cols, un espai de tast gastronòmic i promoció de productes cardonins. I esperem poder ampliar les opcions ben aviat!

De cara a futur, tens altres projectes o t’agradaria tornar a treballar al món de l’empresa?

De moment m’agradaria tornar a treballar al món de l’empresa, a ser possible en el sector del retail i en un altre país, per agafar experiència internacional. Això no significa que en un futur no tiri endavant cap altre projecte propi, espero tenir noves idees per poder engegar un negoci un cop hagi guanyat més experiència i definit més el meu perfil.

Quines recomanacions donaries als que avui són alumnes per fer realitat un projecte empresarial personal?

La meva recomanació es que creguin en les seves idees i que no tinguin por de tirar-les endavant, ja que si alguna cosa no surt bé suposarà un aprenentatge pel futur. Que siguin capaços d’escoltar les opinions constructives i ignorar les destructives i, sobretot, que donin valor al que fan. Nosaltres som els primers que hem de valorar-nos i donar importància al que fem perquè després ho facin els altres.

We also recommend you