LCA4Climate

Ecodisseny i cicle de vida des de l’òptica empresarial

  • 04/11/2019
  • 1 min reading time
Ecodisseny i cicle de vida des de l’òptica empresarial
Foto: Pexels (Alena Koval)

El proper dijous 7 de novembre, la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) organitza la jornada de treball anomenada Ecodisseny i cicle de vida des de l’òptica empresarial, a càrrec del director de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, Pere Fullana i Palmer. La jornada, que tindrà lloc a la seu de la UEA entre les 9 i les 13 hores, és gratuïta i requereix inscripció prèvia.

Es tracta de la 2a Jornada del Curs de Formació: Eines i oportunitats en economia circular per les empreses, que s’emmarca en el projecte Connexions en Economia Circular impulsat per la UEA amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Aquest projecte dóna una oportunitat a les empreses que vulguin desenvolupar una primera fase d’un projecte de simbiosi industrial, és a dir, d’aprofitament per part d’una empresa dels residus, fluids o emissions generats per una altra.

En aquesta sessió d’assessorament i acompanyament de la mà de Pere Fullana i Palmer, s’exploraran els conceptes de producte i medi ambient, l’avaluació, millora i comunicació ambiental de producte, l’anàlisi de cicle de vida com a eina d’avaluació ambiental i estratègies d’ecodisseny per a la millora ambiental; a més de qüestions relacionades amb la comunicació ambiental de producte (eco-etiquetes, reciclabilitat d’envasos, etc.).

Millores ambientals

Des de la UEA destaquen el fet que hi ha un debat constant sobre quina és la millor opció ambiental, si reciclar un envàs o reutilitzar-lo, optar per un cotxe elèctric o un de benzina, escollir llauna o vidre, i un llarg etcètera. “Les empreses no saben si fer que el seu producte tingui menys material o tingui una vida llarga; que es pugui desmuntar o que es pugui reutilitzar; que no consumeixi tanta energia o que sigui més eficient en la funció; etc.”, assenyalen.

En aquest context, les empreses es pregunten: “He de ser transparent amb el meu impacte ambiental o millor no dir res? Com comunico les meves millores ambientals sense destapar les no-millores? Tinc un cost major si em certifico?”. Per a donar resposta a aquestes i altres qüestions, durant la sessió els alumnes podran posar els seus casos d’empresa en el debat i comptar amb l’assessorament i l’acompanyament del director de la Càtedra.

We also recommend you