LCA4Climate

Festivals de música compromesos amb el medi ambient

Festivals com Sónar i Cruïlla aposten per la sostenibilitat

  • 19/07/2019
  • 2 mins reading time
Festivals de música compromesos amb la sostenibilitat
Foto: Pixabay

Els festivals de música són més diversos que mai, amb més d’una desena de propostes a Catalunya concentrades a l’estiu de 2019. Atesa la responsabilitat col·lectiva amb el medi ambient, festivals com Sónar i Cruïlla ja treballen per la sostenibilitat.

L’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), són el punt de partida de les estratègies de sostenibilitat de festivals de música com el Sónar Barcelona 2019, que se celebra entre els dies 18 i 20 de juliol, i el Cruïlla, que va tenir lloc també a Barcelona del 3 al 6 de juliol, entre d’altres.

En paraules dels seus organitzadors, el Sónar és aquest any més sostenible que mai. Per a aconseguir-ho, el festival ha apostat per gots de 50 cl reutilitzables i retornables per a totes les begudes, per primera vegada, en sintonia amb la normativa europea per a la prohibició dels plàstics d’un sol ús a partir del 2021. Aquests gots reutilitzables es poden obtenir a totes les barres del festival i requereixen un dipòsit de 2 euros pagat amb la primera comanda de begudes. Per a recuperar el dipòsit, com és habitual en aquests casos, s’hauran de retornar els gots utilitzats al punt de devolucions.

Així mateix, el Sónar Barcelona 2019 serveix l’aigua des d’ampolles de vidre als mateixos gots reutilitzables i retornables. “Aquest compromís de reduir el plàstic s’estén a la zona de menjars i food trucks, amb coberts fets de materials sostenibles, i contenidors de reciclatge i compostatge disponibles per l’ús tant públic com professional”, destaquen els seus organitzadors.

Per la seva banda, el festival Cruïlla 2019, que va tenir lloc a Barcelona la primera setmana de juliol, va apostar per un concepte global de la sostenibilitat, englobant tant la prevenció i la minimització dels impactes ambientals, com la consideració dels aspectes socials i de relació amb la comunitat local apostant pels proveïdors locals i el consum de proximitat, segons expliquen els seus organitzadors. En aquest sentit, la novetat de la passada edició del festival van ser les Cruïlla Talks, un espai de reflexió i debat sobre els reptes globals.

Treballant pel residu zero i la progressiva eliminació dels plàstics, el Cruïlla va eliminar les ampolles plàstiques de refrescos, com en passades edicions, i, a més, també es van substituir les ampolles d’aigua plàstiques per ampolles de vidre reutilitzables i es va apostar pels gots biodegradables. Amb el suport de la consultora experta en sostenibilitat Lavola, Cruïlla treballa també pel foment d’una mobilitat eficient i un consum energètic baix en emissions per a lluitar contra la contaminació atmosfèrica i el canvi climàtic. A més de seguir aprofundint en el reaprofitament i reciclatge de residus i la prevenció del malbaratament alimentari en els seus festivals.

Per a fer front als reptes que suposa el canvi climàtic, els festivals de música tenen la oportunitat de marcar la diferència, involucrant als artistes, proveïdors i col·laboradors en l’impuls de la sostenibilitat ambiental, social i econòmica. Aquests són només alguns exemples que prenen el pols al futur a la indústria dels festivals de música i ens donen pistes de cap a on miren: l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible.

We also recommend you