Business

Canadà, més a prop

L’acord de lliure comerç entre la UE i el Canadà acosta a les pimes catalanes a aquest mercat

  • 19/06/2019
  • 2 mins reading time
Canadà
Vista sobre la ciutat de Toronto, el principal motor econòmic del Canadà. / Foto: James Wheeler

La psicosi col·lectiva que afecta al món del comerç internacional fruit de l’arriscada aposta de Trump per reforçar el lideratge estatunidenc davant de l’empenta xinesa ha provocat un daltabaix en els mercats. Però hi ha alternatives i oportunitats que cal valorar. La del Canadà fruit de l’acord de la UE és una d’elles.

El 21 de setembre de 2017 va entrar en vigor provisionalment un acord que hauria de reduir la distància entre Ottawa i Brussel·les en matèria comercial. Encara resta algun país per confirmar l’acord, però els seus efectes ja es comencen a veure. És, a més, una clara oportunitat per al Canadà, ara que s’ha vist, fruit de la geopolítica, atrapat en la lluita entre Washington i Beijing.

Cal recordar que la detenció a Vancouver de Meng Wanzhou, la directora financera i filla del fundador de Huawei, acusada pels Estats Units de no respectar les sancions a l’Iran, va provocar un xoc frontal entre el govern xinès i el canadenc. Ara mateix, Wanzhou es troba en llibertat vigilada, a una de les seves propietats a la citada ciutat canadenca, a l’espera de la seva extradició als EUA.

Les represàlies per part del govern xinès no s’han fet esperar: d’una banda, la detenció de dos ciutadans canadencs; de l’altra, la decisió d’entorpir les exportacions canadenques al gegant asiàtic. Així les coses, un dels mercats més importants per a l’economia canadenca, es troba ara mateix en solfa. I tenint al sud de la frontera a un govern com el de Donald Trump, que va forçar i acorralar al Canadà per renegociar l’antic NAFTA i crear el nou UMSCA, la situació no és gens tranquil·litzadora per al Govern de Justin Trudeau i les empreses canadenques. Un plec d’incerteses que enfosqueixen el futur més immediat.

Així doncs, el CETA és una bona oportunitat per als canadencs de trobar nous mercats i nous proveïdors. I és clar, de retruc, també per a les empreses d’aquest costat de l’Atlàntic. Però, en què consisteix aquest acord que va més enllà del lliure comerç entre el Canadà i els països de la Unió?

D’entrada, liberalitza els mercats de béns i serveis, així com la contractació pública, impedint discriminacions i imposant el respecte dels drets laborals i mediambientals. Això significa que, de la nit al dia, millora la competitivitat de les empreses europees al Canadà, doncs s’eliminen més del 98% dels drets de duana, el que pot significar un estalvi de prop de 600 MEUR cada anys en aranzels, segons la Comissió Europea.

En l’àmbit dels serveis, es generen noves oportunitats en el sector financer, transport i comunicacions, així com serveis postal i de paqueteria. I a nivell particular, l’acord propicia un nou marc perquè tant la UE com el Canadà reconeguin les qualificacions mútues en aquelles professions sotmeses a certes regulacions.

Finalment, en contractació pública, es garanteix l’accés al mercat de compres per part de les diferents administracions públiques canadenques, el que suposa noves i sucoses oportunitats per als proveïdors europeus que, ara sí, podran licitar els contractes públics d’ajuntaments, províncies i Govern central sense cap mena d’entrebanc.

En darrera instància, els responsables en matèria comercial de la UE esperen que aquest nou marc que s’està implantant afavoreixi especialment a les petites i mitjanes empreses, doncs significarà que, més enllà de la reducció aranzelària, el nou marc comporta una notable simplificació dels tràmits duaners.

És d’esperar, doncs, que aquest ventall d’oportunitats siguin aprofitades per les empreses del país. De moment, però, queda molt per fer. Segons l’ICEX, Canadà ocupa la 28ena posició com a client i la 42ena com a proveïdor per a les empreses espanyoles. Això suposa que, al 2018, les exportacions espanyoles van pujar a 1.786 MEUR i les importacions, a 1.743 MEUR. La taxa de cobertura es va situar l’any passat en un meritori 102%.

Enguany, en els tres primers mesos del 2019, les notícies són molt millors: les exportacions espanyoles han crescut un 27%, mentre que les importacions es van contraure un 7,5%, aconseguint un superàvit comercial superior al de tot el 2018. Pel que fa a Catalunya, les notícies de gener i febrer eren bones en relació a l’augment de les exportacions (+10%), però no tant en relació amb les importacions, que van multiplicar-se per dos en relació al mateix període de l’any anterior.

We also recommend you