ESCI-UPF

Europa va a les urnes

Les eleccions europees d’aquesta setmana alteraran el panorama polític a l’europarlament

  • 24/05/2019
  • 1 min reading time
Classe eleccions europees Joan Pere Plaza
El professor Joan Pere Plaza, en un moment de la seva intervenció. Foto: Arxiu ESCI-UPF

El professor d’European Integration del GNMI, Joan Pere Plaza, va organitzar aquesta setmana una trobada amb els alumnes d’ESCI-UPF per parlar sobre el procés electoral que aquesta mateixa setmana s’està duent a terme a la Unió Europea.

El primer que va fer el professor Plaza és explicar el sistema electoral i com l’europarlament, en la mida del possible, intenta mantenir una repartiment d’escons mínimament proporcional entre tots els estats membres: des dels més petits, com Malta i Luxemburg, al més gran, Alemanya.

El segon punt de la seva exposició es va centrar a explicar les particularitats d’un òrgan, el parlament, que té capacitat legislativa compartida amb altres institucions. Així, l’exemple de postmodernitat que és la UE, amb el temps, ha obligat a dissenyar una arquitectura política única al món.

La Comissió que, amb la visió de defensar l’interès comú, i amb un component fort de tecnòcrates, és la que proposa línies d’actuació que passen al Consell, on estan representats els Estats, i al Parlament, que és qui acaba per redactar i desenvolupar les legislacions a aprovar. És, en definitiva, un triangle que complica, a la vegada que enriqueix, la presa de decisions buscant sempre el que ha estat l’essència del projecte comunitari: el consens i l’acord.

La xerrada del professor Plaza també es va centrar a explicar quins són els diferents grups polítics que conformen la cambra europea i quins equilibris futurs es poden produir, tenint present que, en aquestes eleccions, el vot populista i euroescèptic creixerà a bona part dels països. El dubte que molts tenen és com afectarà al funcionament de les institucions i les polítiques que aquestes acabin impulsant. Uns ho consideren una mala notícia; altres, en canvi, una etapa transitòria que, amb el temps, ajudarà a posar negre sobre blanc les contradiccions de l’aliança formada per Salvini amb Orban, Le Pen i companyia.

En qualsevol cas, i independentment del resultat de les eleccions europees, el professor va explicar la preocupació existent a Brussel·les per la persistent caiguda de participació de les darreres convocatòries. És per això que, des de les institucions comunitàries, s’ha posat en marxa una campanya per conscienciar i donar a conèixer la importància de les decisions que es prenen en el parlament europeu. Ara, però, caldrà esperar a la nit de diumenge per veure qui ha guanyat i quantes persones han anat a votar dels més de 400 milions d’electors amb dret a vot.

We also recommend you