ESCI-UPF

Quan marxis d’Erasmus

L'Atomium, un dels monuments més famosos de Brussel·les. / Foto: Laia Mugliston

Laia Mugliston, alumna del GNMI, explica com ha viscut el seu Erasmus des de la capital belga. Com la majoria d'estudiants va haver de fer front als dubtes i les pors inicials, però de seguida va adonar-se que seria una experiència que recordaria sempre.

Tothom sap que marxar d’Erasmus és una de les millors oportunitats que t’ofereix la uni, especialment si estàs estudiant una carrera internacional com la nostra. Et diuen que serveix per aprendre un munt, conèixer gent nova, cultures i llocs diferents però fins que no marxes no t’adones realment de tot el que implica l’Erasmus. Per tal de donar-vos un cop de mà, compartiré breument amb vosaltres la meva experiència a Brussel·les.

Les primeres setmanes són increïblement emocionants. En tots els sentits. Arribes per primer cop a la ciutat que es convertirà en casa teva durant els propers mesos, coneixes les persones amb qui passaràs alguns dels millors dies i nits, i t’adones que ara va de debò, que comença l’Erasmus. El famós “papeleo” és l’únic que et fa tocar de peus a terra, s’ha de procurar portar-ho tot al dia perquè no se t’acumuli, sinó, creieu-me que pot acabar sent un mal de cap.

De totes maneres, les primeres setmanes també tenen una cara oculta, de la que no s’acostuma a parlar, que potser no t’esperes gaire i és que estàs desubicat. Tot és nou i, vulguis o no, trobes a faltar la comoditat de casa i la teva zona de confort. És normal, està bé trobar a faltar allò que ens és conegut i allò que estimem i, de fet, ens permet gaudir de totes les noves experiències encara més. Estar sol t’ajuda a créixer, a veure les coses des d’un altre punt de vista, a organitzar-te i a cuinar algun plat més que no sigui un ou ferrat (que per cert, no és gens fàcil).

A mesura que passen els dies, coneixes cada vegada a més gent d’altres països i les seves maneres de fer, algunes més afins amb les teves i d’altres no tant. Procura no caure en la temptació de relacionar-te només amb gent del teu país, tot i que sigui molt més còmode. Jo per exemple, he tingut la sort de conèixer a molta gent de Sud Amèrica, EEUU, Indonèsia, Corea, Suïssa, Polònia, Alemanya… i tot i les diferències culturals, de tots ells he après alguna cosa nova.

Ja parlant més concretament de Brussel·les, és un destí que passa força desapercebut a l’hora de triar les opcions, però que realment val moltíssim la pena. Per una banda, és una ciutat multicultural on la classe mitjana està formada per persones de moltes ètnies i països d’origen diferents. Clar està que ser la seu de la majoria de les institucions europees ho propicia. Per altra banda, la ciutat es troba al centre d’Europa i molt ben comunicada, oferint la possibilitat de viatjar a molt bon preu.

La Laia Mugliston amb el grup d’amics que ha fet durant l’Erasmus / Foto: Laia Mugliston

Durant aquests tres mesos, he pogut visitar diferents llocs de Bèlgica com ara Gant, Lovaina, Bruges i Anvers on em vaig adonar de les diferències lingüístiques que hi ha a la regió. Bèlgica es diferencia en dues zones, Valònia (francòfona) i Flandes (flamenca). Brussel·les tot i trobar-se a la zona flamenca, ha mantingut el francès com a llengua més utilitzada. Com a catalana, entenc el bilingüisme que pot tenir una regió però em va sorprendre especialment perquè a la zona flamenca no s’hi parla gens de francès, i fins i tot de vegades els molesta.

Altres llocs que he pogut visitar en la meva estada han estat Amsterdam (a tan sols 2 hores), Paris, Frankfurt, Cracòvia, Lille, Luxemburg… Per viatjar hem utilitzat principalment l’app Flixbus, una cadena d’autobusos que ofereix destins arreu d’Europa a preus molt raonables. També hem utilitzat els descomptes que ens ha donat la ESN (Erasmus Students Network). Altres apps que considero imprescindibles són Google Maps (sort n’hem tingut), Uber o NannyBag que és un servei de guixetes on deixar l’equipatge quan viatges. També us recomanaria portar un seguiment força exhaustiu de les vostres despeses, ja sigui a través d’alguna app, un Excel o a mà perquè us n’adonareu que els diners volen!

La gastronomia belga, és força similar a la nostra, tot i que cal ressaltar les “frites” del Fritland, els gofres de Maison Dandoy o les cerveses del Delirium.

L’estil arquitectònic de la ciutat, l’art nouveau, fa que sigui molt agradable i gens aclaparadora, amb cases estretes i baixetes, de màxim 3 pisos. Hi ha zones, com el Mont des Arts o qualsevol dels més de 15 parcs de la ciutat, on es desprèn una tranquil·litat poc habitual al mig d’una gran ciutat.

Ara que ha acabat el meu Erasmus i tinc una mica més de perspectiva, de veritat recomano a tots aquells que pugueu, marxar i viure l’experiència. El temps que sigueu fora el gaudireu al màxim i us enriquirà molt més del que podeu imaginar.

We also recommend you