Business

Ciutats obertes i intel·ligents

Les smart cities transformaran la manera de viure

  • 20/11/2018
  • 2 mins reading time
Smart City Expo World Congress / Foto: arxiu ESCI-UPF

La setmana passada es va celebrar a Barcelona la vuitena edició de la Smart City Expo World Congress. La fira ha estat un èxit rotund i en ella s’ha pogut entreveure com serà el futur més immediat de les ciutats: la sostenibilitat i la gestió de la informació són els dos grans paradigmes.

Aquest certamen, dirigit per Ugo Valenti, alumni d’ESCI-UPF, ha posat de manifest que són moltes les ciutats que s’han posat les piles per posar un peu definitivament en el segle XXI. En un esdeveniment d’aquestes característiques, on hi assisteixen empreses, polítics i professionals dels cinc continents, ha quedat de manifest que, a més dels EUA, els països que estan liderant aquest procés són la Xina i alguns de l’Orient Mitjà, com els Emirats Àrabs Units.

L’ús de tecnologies per part d’empreses i Administracions públiques per afavorir la gestió de les ciutats, l’economia circular, la mobilitat no contaminant o la implementació del blockchain van ser algunes de les temàtiques que van centrar les abundants trobades, taules rodones i conferències que durant els tres dies de fira van donar contingut a l’Smart City.

En relació a la mobilitat, peça central de la sostenibilitat futura de les ciutats, es va parlar de limitar el transport amb motor de combustió. Va ser molt gràfic l’exemple que va donar l’alcalde de Florència, Dario Nardella. La monumental i històrica ciutat italiana de la Toscana és una de les ciutats més belles del món. El seu patrimoni artístic, però, té un problema de supervivència si no es redueixen els nivells de contaminació. La despesa en manteniment es pot reduir si l’entorn és més favorable i per això, la ciutat ha implementat un pla de mobilitat fonamentat en tres potes: la primera, sent una ciutat compacta i amb un casc històric tan gran, s’ha potenciat l’espai per a vianants, traient el cotxe del centre. Resultat: la zona de vianants més gran d’Europa. La segona pota, desenvolupar la mobilitat elèctrica. I la tercera, incentivar el que en anglès es coneix com shared mobility o compartir mitjans de transport.

L’electrificació de la mobilitat ha avançat molt. Més enllà de les bicis, les motos i els petits utilitaris elèctrics, aquesta tecnologia s’està implementant ja en els serveis públics, com ara la neteja. Moltes empreses, com FCC o Ros Roca, van presentar a la fira els seus darrers projectes: com petites escombradores o grans camions de recollida de contenidors de brossa elèctrics i contaminació zero.

Xavier Grau, de FCC Environment, per exemple, va defensar en una xerrada l’ús d’aquests nous vehicles perquè donen uns resultats, a la llarga, millors i més econòmics. A més de per l’estalvi en combustible i la eradicació de la contaminació rodada, el seu manteniment també és inferior. A més, la tecnologia que ja incorporen permet monitoritzar les rutes i assenyalar quina és la millor, amb l’estalvi de temps i diners que això suposa.

Conducció autònoma

Altres empreses, com la francesa Nauya, van aprofitar per presentar els nous models de taxis elèctrics i autònoms; és a dir, sense conductor. En un moment on a moltes ciutats actuals la batalla es planteja entre el sector del taxi i les noves empreses de transport com Uber o Cabify, Nauya va més enllà i planteja un servei que deixa enrere aquestes polèmiques. Aquesta companyia ha desenvolupat un projecte on el taxi elèctric i sense conductor, calcula la ruta i el temps i és capaç d’adaptar-se a les necessitats dels usuaris, en un espai on la privacitat i la tranquil·litat d’aquest és absoluta. El repte és augmentar l’autonomia dels cotxes i reduir el cost dels mateixos. En l’àmbit del transport col·lectiu, els mini autobusos elèctrics autònoms són ja una realitat. Algunes ciutats com Lió o Las Vegas estan fent proves, amb la seguretat de que és un futur més que imminent.

Però si una cosa va quedar clara a l’smart city d’enguany és que la millor mobilitat és la que un es pot estalviar. En aquest sentit, Dubai va presentar nombroses iniciatives de com amb una digitalització entesa d’una manera holística, en què empreses, Administració i ciutadans prenguin part es pot ser més eficient i sostenible. Això, vist des d’un país llatí i altament burocratitzat, a molts els va semblar un somni desitjable, tot i que en altres latituds és ja una realitat.

Cal recordar que en aquesta edició, ESCI-UPF també ha estat present en la fira amb la participació de Jaume Albertí investigador i responsable de la línia de construcció sostenible de la Càtedra UNESCO en una taula rodona sobre economia circular.

We also recommend you