Business

Impressió 3D: un repte també a l’educació

Marc Torras, Director General d'EntresD, amb la impressora UP Plus2

La impressió 3D aplicada a diversos sectors industrials ja no és una novetat. Ha arribat el moment de portar aquesta tecnologia a les aules i despertar una nova creativitat aplicada al procés d'aprenentatge.

Cada dia surten noves notícies relacionades amb la impressió 3D: vambes fetes a mida per al peu de l’atleta, models que permeten que els metges anlitzin les operacions abans de realitzar-les, recanvis que s’imprimeixen a l’Estació Espacial Internacional (en lloc d’enviar-los-els des de la Terra), pròtesi per a nens per exemple sense mà que poden agafar una cullera i menjar sols per primera vegada a la seva vida…

I en l’àmbit educatiu?

Obama va dir fa un parell d’anys que el seu objectiu era que cada aula de cada escola dels Estats Units tingués una impressora 3D. Evidentment no s’ha fet realitat, però és veritat que l’ús de la impressió 3D s’està extenent cada vegada més en l’àmbit educatiu i, als Estats Units, és un dels sectors on està experimentant un creixement més alt.

Hi ha programes gratuïts de disseny 3D per a no iniciats com Tinkercad que permeten que un adult sense cap idea d’informàtica o disseny 3D estigui creant peces en 10 minuts. Als workshops infantils que fem, nens de 6 anys es fan la seva pròpia joguina en 1 hora de classe. Així, el que abans estava només a l’abast de dissenyadors, avui en dia està a l’abast de tothom. Això fa que les impressores 3D no s’utilizin només a escoles de disseny, sinó que el seu ús s’està extenent a tot tipus d’escoles i universitats. Serveixen per ajudar a fer treballs, projectes de final de carrera i per potenciar la creativitat dels alumnes i la seva participació a classe.

Més important encara és posar els alumnes en contacte amb les impressores 3D, perquè quan entrin al mercat laboral, seran eines que es faran servir als departaments de marketing, disseny i producció.

I no només és una eina per als alumnes. Cada vegada més professors les fan servir per fer materials didàctics que els permetin explicar millor els conceptes i potenciar la participació dels alumnes a classe. Matemàtiques, física, estadística, història, economia… internet està ple d’exemples.

En resum, la impressió 3D és una nova eina que dóna noves opcions tant a professors com a alumnes. La utilització que se’n faci dependrà molt de la creativitat de cadascú.

We also recommend you