Back

ESCI-UPF

El coronavirus posa en quarantena el model turístic

Turisme coronavirus
Foto: Reddit (r/Barcelona).

L’esfera turística es troba ara davant la major aturada del sector en molts anys: la immediatesa i la contundència amb la que ha impactat aquesta nova crisi sanitària ha provocat que una de les indústries més importants del país s’esfondri i desaparegui d’un dia per l’altre.

“Don’t tell anyone you have been on holiday to Barcelona, they will steal the city from us, and it will stop being attractive to you and liveable for ourselves.” ​Ens sorprèn aquesta frase? Tal com relata el diari britànic The Guardian, aquesta i d’altres proclames veïnals són les que es troben alguns dels turistes que arriben a la capital catalana. Es repeteix una i altra vegada que el turista no contribueix prou a la despesa pública necessària per mantenir l’entorn del que gaudeix.

A més de l’augment del preu de l’habitatge, els sous baixos, la saturació de l’espai públic o el deteriorament ambiental, l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible assenyala que tot i ser un sector capaç de generar uns beneficis immensos, aquests no acostumen a acabar ben redistribuits. Davant la creixent dependència envers aquest sector i coneixent-ne la seva volatilitat té sentit seguir apostant per aquest model?

Bé, després d’aquest xoc que posa contra les cordes l’economia global i amb els grans operadors turístics completament aturats, són moltes les administracions que tant a nivell local com nacional reclamen tornar a invertir en promoció turística per tal de manllevar els efectes d’aquesta present crisi. Aquestes intencions preocupen a molts residents que, havent-se empobrit des de l’últim batzac econòmic del 2008, ara es veuen amenaçats de nou i es mobilitzen sota etiquetes com la de “Principles for a #JustRecovery from COVID-19”.

Amadeu Corbera, president del GOB (una de les entitats ecologistes més destacades de l’estat), ho descriu així: “Veiem que es plantegen les mateixes mesures que després de la crisi del 2008. Com que el turisme ha fallat, sembla que haguem de tornar a posar la roda del turisme en marxa”. Ell mateix compara la situació amb un tren que cada cop agafa més embranzida i genera més beneficis, però que alhora també s’espatlla més sovint.

gràfic turistes

Gràfic extret de l’article «Overtourism in Europe’s historic cities sparks backlash» de The Guardian. / Font: Oficina de Turisme de Barcelona

Recordem que l’última crisi financera va afectar durament el sector, però cal dir també que va ser un dels primers a remuntar fins a situar-se en nivells molt superiors (en nombre de visitants), als d’abans de l’esclat de la bombolla immobiliària. És per això que últimament s’ha parlat molt dels fenòmens “overtourism” o “airbnbfication” que afecten sobretot barris com Ciutat Vella, Gràcia o la Barceloneta.

Es interessant analitzar els efectes que causa l’activitat turística especialment en llocs absolutament massificats com la costa Brava o les Illes Balears on es desenvolupa un monocultiu turístic que genera importants desequilibris econòmics, socials i mediambientals afavorint només els constructors, els propietaris de terrenys o aquelles patronals que treuen rèdit de l’especulació.

Tornant a escala global, no hem d’oblidar, però, que el virus que ens afecta arriba des d’una zona molt industrialitzada de la Xina, com es la ciutat de Wuhan, directament a Europa, on acaba afectant més ferotgement. Curiosament, ens arriba a les destinacions més turístiques (Itàlia i Espanya), abans que altres regions de la Xina, l’Índia o l’Àfrica. Aquest paradigma ens mostra un cop més, per bo o per dolent, la força d’aquests braços o aquests fluxos que desplega i estén la globalització.

Amb tot això, és encertat qüestionar si la política d’usar el ciment i el totxo (impulsada pel “todo urbanizable” d’Aznar) en àrees de gran activitat turística, impacient per obtenir beneficis desmesurats mentre es sacrifiquen espais i natura, és del que volem viure. Finalment, només queda pensar i observar que aquests dies de quietud l’aire és més net, la mar és més clara i els ocells canten més que mai.

 

Per saber-ne més:

  • Tourism and Covid-19: article de la World Tourism Organization, agència especialitzada  de les Nacions Unides, que tracta sobre els reptes que encara el sector turístic a causa del brot de coronavirus.

We also recommend you