LCA4Climate

Sostenibilitat servida al plat

  • 18 de Junio de 2019
  • 1 min de lectura
Chefs manifesto
Elements clau del Chefs Manifesto. Imatge: sdg2advocacyhub.org

Avui, 18 de juny, celebrem el Dia de la Gastronomia Sostenible per sensibilitzar sobre com la gastronomia juga un paper crucial en l’adopció d’una dieta més saludable i sostenible.

Canviar els patrons de consum actuals és un pas esencial cap a un sistema alimentari sostenible. El degoteig d’estudis científics en aquesta línia és constant, com ara els treballs de la Càtedra UNESCO en Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF.

A principis d’any, la Comissió EAT-Lancet en Alimentació, Planeta i Salut va publicar un informe sobre com seria una dieta sostenible i saludable, dins dels marges planetaris. En poques paraules: la reducció en el consum de carn és imprescindible.

Però com involucrar la ciutadania en aquest canvi tan necessari? tot i haver-hi prou evidència científica, el coneixement per si sol pot ser insuficient per provocar el canvi. En aquest terreny és on la gastronomia pot jugar el seu paper més llaminer.

Si la ciència pot ser massa abstracta, la gastronomia duu les decisions al dia a dia. Cada matí, chefs de tot el món decideixen quins ingredients faran servir per preparar els millors àpats, més equilibrats i nutritius. Amb aquest tipus de tries, influeixen diàriament en les decisions sobre alimentació de milions de persones i, finalment, en què es cultiva als camps.

Així doncs, els chefs poden ser uns grans aliats per aconseguir un millor sistema alimentari, ajudant a millorar l’acceptació social de les dietes sostenibles fent-les més divertides i gustoses. Aquesta és la idea fundacional d’un moviment recent, el Chef’s Manifesto, una iniciativa global que reuneix centenars de chefs al voltant d’un conjunt d’accions: promoure una dieta diversa i basada en aliments d’origen vegetal, l’ús d’aliments sostenibles amb un impacte ambiental petit, la reducció del malbaratament d’aliments, l’aposta per productes locals de temporada i, finalment, l’educació de la ciutadania.

Els chefs tenen una gran influència en les llars. Els programes de cuina i els llibres de receptes, per exemple, poden conscienciar sobre l’impacte ambiental dels hàbits dietètics actuals i esdevenir, així, una inspiració per als petits i les petites chefs de cada casa, a l’hora de preparar àpats sostenibles.

La gastronomia és una eina essencial per provocar els canvis necessaris en la dieta. Més interaccions entre el món acadèmic i el gastronòmic poden fer aparèixer noves fórmules, més creatives, de promocionar dietes sostenibles, tant per a tu com per al planeta que compartim.

También te puede interesar