Back

Business

Radiografia a la franquícia

Cada cop més hi ha més empreses que aposten per aquest model de negoci per expandir-se

  • 03/04/2019
  • 1 min reading time

La franquícia s’ha convertit en molts sectors, principalment moda, bellesa, alimentació i restauració, en una eina molt útil per a empreses que no tenen suficients recursos propis per expandir-se. Les darreres dades aporten llums i algunes ombres tot i el creixement acumulat.

En l’informe La franquicia en España 2019, l’Assocació Espanyola de Franquiciadors assenyala que, per cinquè anys consecutiu, es produeix “un creixement en totes les variables: nombre de xarxes, d’establiments, d’ocupació i de facturació”. L’informe, que recull les dades de l’any passat, recorda que a Espanya, al desembre passat, hi havia 1.376 marques amb franquícia, un 2% més que al 2017. D’elles, la gran majoria nacionals (82%); la resta, internacionals, especialment de França, Itàlia i els EUA.

Del total de franquícies, 247 xarxes pertanyien al sector moda; 196, a hoteleria i restauració i 111 a bellesa i estètica. Pel que fa a la facturació, les xifres no són tan enlluernadores, doncs es va produir un estancament: de 2017 al 2018, la facturació només va incrementar-se en un 0,4%, fins als 27.700 MEUR. En canvi van créixer de manera notable el nombre de treballadors: un 5,3% més, fins a un total de 293.000 persones ocupades en aquest model de negoci.

En relació al nombre d’establiments: les cadenes que van créixer ho van fer gràcies als socis franquiciadors, que van obrir quasi 3.000 locals de les diverses ensenyes (+4%); mentre que les empreses franquiciadores, només van obrir 24 establiments propis (0,2%).

Font: Informe «La franquícia en España 2019»

Pel que fa a la procedència de les franquícies, pràcticament la meitat eren catalanes (331) i madrilenyes (342), d’un total de 1.376. Aquesta paritat entre Madrid i Catalunya es va trencar pel que fa a la facturació, doncs les ensenyes madrilenyes, pel seu major dimensionament, facturaven quasi el doble de les catalanes (12.550 MEUR davant de 6.890 MEUR).

Així doncs, l’any passat, el sector de la franquícia va aprofitar per ampliar les xarxes de venda gràcies a l’atonia existent en el món del retail, als elevats costos que té per a moltes empreses finançar processos d’expansió propis i per l’aposta que molts professionals han fet per l’autoocupació. Tot i així, no totes les franquícies han tingut el mateix èxit, doncs, tal i com reconeixen professionals del sector, una franquícia és un associació entre dos socis en què un d’ells posa el know how i l’altre el capital. I en un context “on els marges cauen, que un negoci doni perquè dos en puguin menjar no sempre és possible”, sentencia un especialista.

 

We also recommend you