LCA4Climate Universitat

“Tiempo de actuar”

Arrenca la COP25 Madrid

  • Llúcia Ribot, 2 de Desembre de 2019
  • 3 mins de lectura
“Tiempo de actuar”, arrenca la COP25 a Madrid - ESCI-UPF News

Investigadors de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF i representants de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) participen com a observadors acreditats en la 25a Conferència de les Parts apropant l’evidència científica als responsables de la presa de decisions.

Del 2 al 13 de desembre, la 25a sessió de la Conferència de les Parts (COP25) de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC) reuneix a entre 20.000 i 25.000 participants d’uns 200 països compromesos amb l’acció climàtica a Madrid. Investigadors de la Càtedra UNESCO ESCI-UPF i representants de la UPF hi participen com a observadors acreditats de la CMNUCC, per segon any consecutiu, amb l’objectiu de contribuir a definir les directrius a seguir per combatre la crisi climàtica global.

La COP25, organitzada per Xile, té lloc sota la Presidència del Govern de Xile i es realitza amb el suport logístic del Govern d’Espanya, després de la seva retirada com amfitrió per prioritzar l’agenda social nacional. El lema d’aquest any “Tiempo de actuar”, fa referència a la determinació de totes les parts d’afavorir l’acció climàtica concreta, assegurant un procés inclusiu per a totes les parts i la integració formal del món científic i el sector privat. El repte és aconseguir una transició cap a l’increment de l’acció climàtica i que sigui percebuda per la ciutadania, asseguren els seus organitzadors.

Les parts reunides a la COP25 buscaran avançar cap a la implementació de l’Acord de París (2015) relacionat amb la mitigació, adaptació i finançament de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a partir de 2020. S’abordaran les decisions ajornades a la COP24, incloent-hi: disposicions a l’Article 6 de l’Acord de París, que preveu la cooperació voluntària entre les parts en la implementació de les seves Contribucions determinades a nivell nacional (NDCs-National Determined Contributions), fins i tot mitjançant l’ús d’enfocaments basats en el mercat; els registres públics per a les Contribucions determinades a nivell nacional; i la comunicació dels esforços d’adaptació en virtut de l’Acord de París.

Una cimera transversal

La COP25 reuneix a representants de governs, diplomàcia, Organitzacions No Governamentals (ONG) i investigadors, empreses i altres actors clau amb interessos en les solucions d’adaptació i mitigació per al canvi climàtic, que marcaran les directrius a seguir per combatre la crisi climàtica, incloent-hi delegats de la Càtedra UNESCO ESCI-UPF i de la UPF.

“La possibilitat d’assistir a la COP25 és una oportunitat única per posar la nostra ciència al servei de la societat i el medi ambient”, diu el director de la Càtedra.

El director de la Càtedra, el Dr. Pere Fullana i Palmer, l’investigador i responsable de Relacions Exteriors de la Càtedra, el Dr. Jaume Albertí, i l’investigador predoctoral Ilija Sazdovski participen en la COP25 com a observadors en representació d’ESCI-UPF. “La possibilitat d’assistir a la COP25, l’esdeveniment de política climàtica mundial més important del món, en qualitat d’observadors, és una oportunitat única per posar la nostra ciència al servei de la societat i el medi ambient: interactuar directament amb les parts, promoure la investigació, la cooperació, l’educació i la comunicació sobre sostenibilitat ambiental, econòmica i social”, diu el director de la Càtedra.

Durant la COP25, els investigadors difondran la seva recerca científica, fent valdre la seva experiència en Anàlisi de Cicle de Vida (ACV) com a metodologia rigorosa i objectiva per calcular l’impacte ambiental de productes i serveis durant tot el seu cicle de vida. A més, col·laboraran en la presa de decisions, assistint i assessorant quan sigui necessari en els debats, les sessions i l’elaboració de directrius. Com a observadors, tindran l’oportunitat també de conèixer de primera mà quina és l’acceptació de la ciència del canvi climàtic entre la classe política i la ciutadania en general.

A més de la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat de les Illes Balears també han estat reconegudes com a observadores acreditades per la CMNUCC; sent les cinc úniques universitats espanyoles que hi participen.

En paral·lel a la COP25, té lloc la 15a sessió de la Conferència de les Parts en qualitat de reunió de les Parts del Protocol de Kyoto (CMP 15) i la segona sessió de la Conferència de les Parts que serveix com a reunió de les Parts de l’Acord de París (CMA 2).

També et pot interessar