LCA4Climate

Cimera pel Clima

Què es va assolir a la COP24 Katowice?

  • Llúcia Ribot, 27 de Novembre de 2019
  • 3 mins de lectura
Què es va assolir a la COP24 Katowice?
Foto: Sessió plenària de cloenda de la COP24 a Katowice, Polònia. UNFCCC (James Dowson)

L'històric Acord de París sobre el canvi climàtic, aprovat el 2015, entrarà en vigor el 2020. Com fer que l'Acord funcioni per a totes les parts? La COP24 Katowice va proporcionar les directrius per a la seva aplicació. Però, encara queden pendents algunes qüestions per a la COP25.

Segons el Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic (IPCC), el planeta ja està patint les conseqüències de l’escalfament global d’1 °C: condicions meteorològiques extremes, amb intenses onades de calor i fred, l’increment del nivell de la mar o la reducció del casquet polar de l’Àrtic, entre d’altres. També ha afectat la supervivència d’esculls de corall tropicals, d’espècies de flora i fauna, i dels hàbitats de boscos i aiguamolls. Per això, qualsevol petit augment de l’escalfament suposa riscos cada vegada més grans.

Per evitar que l’increment de la temperatura mitjana global de la planeta superi els 2 ºC respecte als nivells preindustrials i, a més, promoure esforços per limitar l’augment de l’escalfament global a 1,5 ºC, la 21a Conferència de les Parts (COP21) de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC) va aprovar, el desembre de 2015, l’històric Acord de París.

Aquest pla d’acció mundial vinculant, va reconèixer la necessitat de què les emissions globals toquin sostre al més aviat possible, assumint que aquesta tasca portarà més temps als països en vies de desenvolupament. A més, va establir la necessitat d’aconseguir la neutralitat de les emissions, és a dir, un equilibri entre les emissions i les absorcions de gasos d’efecte hivernacle en la segona meitat del segle. Des de la seva aprovació, fins a 184 països s’han unit a l’Acord de París, ratificat oficialment des del 2016, que s’implementarà a partir del 2020.

El llibre de regles

Com aconseguir que l’Acord de París funcioni per totes les parts? Amb un llibre de regles per a fer operatiu l’Acord, fer un seguiment dels avenços i garantir la transparència de l’acció pel clima. Aquest era el mandat de la COP24, celebrada a Katowice, Polònia, el desembre de 2018. En aquesta, tot i les complicades negociacions, els països van adoptar el Paquet de Katowice per al clima per aplicar l’Acord: un conjunt de regles per assolir la mitigació, adaptació i finançament de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a partir de 2020.

Tal com recull l’ONU, en la COP24, els delegats van adoptar normes i procediments sobre mitigació, transparència, adaptació, finances, inventaris periòdics i altres disposicions per a la posada en pràctica de l’Acord pel que fa a:

  • la informació sobre els objectius nacionals de mitigació, i altres objectius i activitats relacionades amb el clima, que els governs proporcionaran en les seves Contribucions determinades a nivell nacional (NDC, per les seves sigles en anglès);
  • com comunicar els esforços d’adaptació al canvi climàtic;
  • les regles de funcionament del marc de transparència, que mostrarà al món què estan fent els països per combatre el canvi climàtic;
  • l’establiment d’un comitè per a facilitar l’aplicació de l’Acord de París i promoure el compliment de les seves obligacions;
  • com dur a terme el balanç mundial de progrés general cap als objectius de l’Acord de París;
  • com avaluar el progrés del desenvolupament i la transferència de tecnologia;
  • com proporcionar informació preliminar sobre el suport financer als països en desenvolupament i el procés d’establiment de noves metes de finançament de 2025 en endavant.

No obstant això, les parts reunides a la COP24 no van poder posar-se d’acord sobre les regles per implementar l’Article 6, que preveu la cooperació voluntària entre les parts en la implementació de les seves contribucions determinades a nivell nacional, fins i tot mitjançant l’ús d’enfocaments basats en el mercat. Aquestes decisions es van ajornar fins a la COP 25, que se celebrarà del 2 al 13 de desembre de 2019 a Madrid, Espanya.

Destí COP25

De la mateixa manera que en la COP24, representants de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF i de la Universitat Pompeu Fabra participaran com a observadors acreditats de la CMNUCC a la COP25.

La COP25, l’última COP abans de l’entrada en vigor de l’Acord de París el 2020 (quan expira el Protocol de Kyoto), haurà de tancar definitivament tota la reglamentació i mecanismes per a la posada en marxa de l’Acord. Un compromís de totes les parts per a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, per adaptar-se als impactes del canvi climàtic i per empoderar als països en desenvolupament, segons l’ONU.