LCA4Climate Recerca

Sostenibilitat

Innovació per a la gestió de residus des de l’aire

Cada any, els vols generen milions de tones de residus

  • Llúcia Ribot, 16 d'Octubre de 2019
  • 4 mins de lectura
Innovación para la gestión de residuos desde el aire Zero Cabin Waste

“Ens disposem a iniciar l'enlairament. Si us plau, cordin-se els cinturons. Relaxin-se i gaudeixin del vol”. Abans que te n'adonis, els assistents de vol t'oferiran algun snack o beguda. No et precipitis, és possible que vulguis saber que eventualment es convertiran en residus i per què això és un problema.

En els últims anys, la preocupació mundial per les emissions de carboni dels avions ha augmentat, ja que els vols produeixen gasos d’efecte hivernacle (principalment CO2) en cremar combustible que contribueixen a l’escalfament global. Però, alguna vegada t’has preguntat quants residus generem com a passatgers en un avió? La resposta no et deixarà indiferent. D’una banda, tenim les escombraries procedents dels diaris, tovallons, ampolles de plàstic, menjar que ha caigut a terra o l’embolcall de plàstic dels auriculars, entre d’altres. Mentre que, d’altra banda, tenim els residus de càtering que provenen dels àpats, snacks i begudes ofertes a bord.

Cada dia, un passatger mitjà genera 1,43 kg de residus a bord, segons IATA.

Ara, pensa en l’impacte ambiental dels residus generats a la cabina dels avions d’aquesta manera: segons un estudi pilot a l’aeroport de Heathrow, a Londres, realitzat per l’Associació Internacional del Transport Aeri (IATA), cada dia, un passatger mitjà genera 1,43 kg de residus a bord. El 23% dels quals són aliments i begudes intactes i un altre 17% està compost de materials reciclables, com ampolles de plàstic i diaris. El 2018, això va equivaldre a aproximadament 6,1 milions de tones de residus generats a la cabina. Però encara n’hi ha més: a mesura que el món s’ha tornat més ric, el transport aeri s’ha tornat més barat i sense una regulació més intel·ligent “els volums de residus generats en cabina podrien duplicar-se en els pròxims 10 anys”, adverteix IATA. En conseqüència, algunes aerolínies estan treballant per canviar la situació.

El sector de les aerolínies ha reconegut la importància de reduir, reutilitzar i reciclar els residus generats a la cabina de les seves operacions de vol. A més, les aerolínies busquen cada vegada més millorar la seva gestió de residus, alhora que connecten amb les preocupacions dels passatgers sobre l’impacte dels plàstics d’un sol ús en el medi marí.

Solucions per al sector de l’aviació

A mesura que els esforços del sector de l’aviació augmenten al voltant del món, també ho fa la seva cobertura en els mitjans. Recentment, el diari The New York Times ha dedicat un article destacat als esforços realitzats arreu del món per fer front als residus generats a la cabina. A tall d’exemple, el diari s’ha fet ressò de la iniciativa d’una firma de disseny britànica que ha remodelat una safata de menjar reemplaçant el plàstic per materials renovables com cafè mòlt, fulles de plàtan i fusta de coco. La mateixa iniciativa ha rebut cobertura a BBC News, que ha citat el dissenyador del producte, Jo Rowan: “Es tracta tant del pes com dels residus. Quan es tracta de volar, un pes més lleuger significa menys emissions”. Així, tracten de “matar dos ocells d’un tret”.

Però, què passaria amb les sobres d’aquesta safata de menjar quan els residus aterressin en un aeroport? Segons IATA, tots els residus generats en cabina estan subjectes a controls nacionals de gestió de residus que limiten la contaminació, però molts països també han introduït restriccions als residus de menjars de vols internacionals per protegir el seu sector agrícola. “Els menjars d’una aerolínia es preparen utilitzant estrictes estàndards d’higiene i control de qualitat, originalment dissenyats pels astronautes de la NASA, però les regulacions sovint condueixen a la incineració de tots els residus de la cabina amb una capacitat limitada per reutilitzar i reciclar”, com assenyalen des d’IATA. Per exemple, la legislació espanyola només contempla que els residus generats en vols no comunitaris siguin destinats a abocadors o incineració.

Life Zero Cabin Waste

Llavors, no hauríem d’aprofundir en el sistema de gestió de residus de les aerolínies amb un enfocament integral? Entre les iniciatives esmentades en els dos mitjans, podem trobar el treball realitzat per la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, que busca millorar la gestió dels residus generats a la cabina. Actualment, la Càtedra està treballant en la iniciativa, probablement, més àmplia a nivell internacional per abordar el problema: el projecte del programa Life de la Unió Europea “Zero Cabin Waste”*, desenvolupat per l’aerolínia més gran d’Espanya, Iberia, juntament amb Ecoembes, Gate Gourmet (GG), Ferrovial i ESCI-UPF.

“Identificar la composició dels residus i el seu origen és essencial per a planificar una gestió eficient i diferenciada, i aconseguir una millora substancial de tot el procés”, diu Blanca-Alcubilla.

Life Zero Cabin Waste té com a objectiu millorar la gestió dels residus reciclables i orgànics generats pel càtering a bord: “El nostre objectiu és crear un model integrat per separar adequadament aquests residus a través d’una perspectiva del cicle de vida, mentre contribuïm a reduir la petjada de carboni associada a la seva generació, i l’actual gestió inadequada d’aquests, i a establir les bases per a la seva replicació a través de protocols estandarditzats”, explica Gonzalo Blanca-Alcubilla, investigador de la Càtedra UNESCO ESCI-UPF responsable del projecte. Gràcies a això, Iberia pretén reciclar el 80% dels residus generats a les cabines en els seus vols, evitant emetre 4.340 tones de CO2 a l’any, el qual equival a les emissions de 340 vols Madrid-Barcelona

Amb aquesta finalitat, els investigadors de la Càtedra han analitzat prop de 4.000 kg de residus generats en 145 vols a Madrid, trobant que el 33% corresponen a residus d’aliments, el 28% són residus de cartró i paper, i aproximadament el 12% de plàstic. “Identificar la composició dels residus i el seu origen és essencial per a planificar una gestió eficient i diferenciada, i aconseguir una millora substancial de tot el procés”, diu l’investigador. “Després d’estudiar els diferents fluxos de residus generats en cabina, ara podem proposar mesures de minimització eficients i implementar una separació correcta de residus, així com la seva recol·lecció i tractament”, afegeix.

Segons el director de la Càtedra i coautor de l’estudi, Pere Fullana i Palmer, els resultats d’aquesta anàlisi han demostrat que l’ús de carros de residus bi-compartimentats per a separar els materials reciclables a bord de la resta, és desitjable per obtenir un flux de residus recuperable net. A més, suprimir aliments impopulars dels menús, identificats analitzant les sobres, també podria reduir la quantitat de residus generats. Mentrestant, els investigadors de la Càtedra continuen treballant en el disseny d’un sistema de gestió de residus més sostenible.

 

 

 

 

També et pot interessar