LCA4Climate

Acció climàtica per la pau

Avui celebrem el Dia Internacional de la Pau dedicat a l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 13

  • Llúcia Ribot, 21 de Setembre de 2019
  • 2 mins de lectura
Acció climàtica per la pau
Foto: cartell de l'ONU

El 21 de setembre de cada any se celebra el Dia Internacional de la Pau al voltant del món. En aquesta ocasió, l'Assemblea General de l'ONU crida a l'acció immediata per reduir les emissions de gasos hivernacle, augmentar la resiliència i millorar l'educació sobre el canvi climàtic.

L’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 13: Acció pel clima, és el protagonista de l’edició d’enguany del Dia Internacional de la Pau, centrat en combatre el canvi climàtic. A través de la campanya “Acció climàtica per la pau”, l’ONU fa una crida a totes les persones perquè prenguin mesures destinades a fer front al canvi climàtic: “des d’apagar els llums fins a anar amb transport públic, passant per organitzar una campanya de sensibilització en la seva comunitat”.

D’acord amb l’ONU, el canvi climàtic suposa una amenaça per la pau i la seguretat internacionals. “Els desastres naturals desplacen tres vegades més persones que els conflictes, obligant a milions de persones a abandonar casa seva i buscar la seguretat en altres llocs”, assenyalen des de l’organització. També criden l’atenció sobre la salinització de l’aigua i els cultius, que està posant en perill la seguretat alimentària i incrementant l’impacte sobre la salut pública. Així mateix,“les creixents tensions sobre els recursos i els moviments massius de persones estan afectant a tots els països de tots els continents”, destaquen.

Per assolir la pau, en aquest escenari, s’han de prendre mesures per combatre el canvi climàtic i aconseguir la neutralitat de carboni per al 2050. Per a fer-ho, el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres proposa mesures com: “cobrar impostos a la contaminació, no a les persones; deixar de subvencionar els combustibles fòssils; deixar de construir noves centrals de carbó per al 2020; i concentrar-nos en una economia verda, no en una economia grisa”.

Vaga mundial pel clima

Al crit de “Our future, our planet”, estudiants de tot el món lideren aquests dies la protesta contra la crisi climàtica. Des d’ahir i fins al divendres 27 de setembre, nombrosos col·lectius de la societat civil han convocat una setmana de lluita pel clima, en la qual cada dia es duran a terme diverses activitats i mobilitzacions al voltant del món, que culminarà en una vaga mundial pel clima (Global Climate Strike); en alguns països com Espanya. Es tracta de la tercera d’una sèrie de manifestacions globals dirigides per l’activista sueca Greta Thunberg, de 16 anys.

Coincidint amb la setmana de lluita pel clima, les Nacions Unides han organitzat la primera Cimera de la Joventut sobre el Clima adreçada a joves líders de tot el món que es reuneixen aquest dissabte 21 de setembre. Durant aquesta històrica cimera, celebrada a la seu de l’ONU a Nova York, joves activistes, innovadors, emprenedors i promotors de l’acció climàtica al voltant del món exposaran les seves solucions climàtiques i es comprometran amb els líders mundials a abordar el repte més gran de la humanitat per al segle XXI: el canvi climàtic.

La Cimera de la Joventut sobre el Clima forma part d’un cap de setmana d’esdeveniments previs a la Cimera d’Acció Climàtica, que se celebra aquest dilluns 23 de setembre per establir mesures concretes encaminades a accelerar les accions per aplicar l’Acord de París. La jove activista Thunberg ha estat convidada a parlar en la cimera de l’ONU pel Secretari General, que ha demanat als caps de govern que presentin plans per a l’“emergència climàtica”.

También te puede interesar