LCA4Climate

Desenvolupament sostenible

Consells per a un estiu sostenible

Els investigadors de LCA4Climate ens conviden a passar unes vacances més sostenibles.

  • 30 de Juliol de 2019
  • 2 mins de lectura
Consells per a un estiu sostenible
Foto: Shutterstock

Just a temps per les vacances, els investigadors de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF comparteixen els seus consells per a un estiu més sostenible. Potser ja en segueixes alguns i altres requeriran que canviïs o adoptis nous hàbits: Les teves accions poden tenir un gran impacte!

El 2015, els líders mundials van adoptar un conjunt d’objectius globals per tal d’erradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tots i totes, com a part d’una nova agenda de desenvolupament sostenible (Agenda 2030). Els governs han de fer la seva part, però el sector privat, la societat civil i qualsevol persona pot contribuir a accelerar l’assoliment dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), també durant les vacances d’estiu. Però, com podem ser més conscients de les nostres accions per ser més sostenibles? LCA4Climate comparteix les seves recomanacions per a aconseguir-ho.

“L’estiu és una època per relaxar-se i explorar horitzons més amplis, sortir de la zona de confort”, diu el responsable de comunicació de LCA4Climate, Martí Badal. Així, recomana obrir els ulls al nostre entorn i adonar-nos que, allà on mirem, hi ha iniciatives per reduir l’impacte ambiental del nostre dia a dia: des del mercat fins als anuncis de TV. “Què et semblaria aprofitar aquest temps lliure, aquestes llargues sobretaules o les passejades de la tarda, per valorar si potser això més que una moda?”, anima.

Per la seva banda, l’investigador Jaume Albertí recomana una lectura per a l’estiu, d’aquelles que conviden a la reflexió: “No One Is Too Small to Make a Difference”, de Greta Thunberg. Es tracta dels discursos revolucionaris i innovadors de la jove activista, que s’ha convertit en la veu d’una generació, que pretenen fer-nos “despertar” i lluitar per protegir el planeta.

Segons l’Agència Ambiental Europea viatjar en avió emet 20 vegades més CO2 que fer-ho en tren.

Minimitzant els nostres impactes

Si estem planejant un viatge, podem buscar una solució basada en transport públic, però saber si la nostra forma de viatjar és o no sostenible pot ser complicat, llevat que tinguem coneixements previs sobre sostenibilitat i / o medi ambient, segons adverteix el doctorand Gonzalo Blanca-Alcubilla. “Algunes companyies aèries inclouen les emissions de CO2 relatives al vol que realitzaràs, però és difícil posar-les en context”, diu Gonzalo. I ens dóna una xifra: segons l’Agència Ambiental Europea viatjar en avió emet 20 vegades més CO2 que fer-ho en tren. Per això, sempre que sigui possible, és recomanable limitar l’ús d’avió i substituir-lo per transport ferroviari. Alguns països europeus com Holanda ja han proposat prohibir els vols curts i utilitzar els trens, per exemple, per desplaçar-se entre Amsterdam i Brussel·les.

A l’hora de decidir on ens allotjarem, Gonzalo ens explica que hi ha webs amb llistats d’allotjaments sostenibles, però els cercadors convencionals encara no et permeten filtrar resultats amb aquest criteri. En tot cas, hem d’optar per allotjaments que garanteixin un tractament adequat de l’energia i els residus. Per exemple, que utilitzin fonts d’energia renovable, com els panells fotovoltaics, o que no tinguin camps de golf en zones àrides. Un cop allà, podem indicar que no rentin les tovalloles d’hotel cada dia i utilitzar ventiladors de sostre en lloc d’aire condicionat, si tenim aquesta opció.

Si sortim a l’aire lliure, hem d’evitar realitzar activitats que impacten l’entorn natural i recollir sempre els residus: tant aquells que generem com els que trobem al nostre pas, per evitar que romanguin en el medi natural. També podem organitzar una acció per recollir plàstics i altres residus en zones costaneres, especialment explotades durant l’estiu.

Finalment, abans d’adquirir un producte o servei concret, “pregunta’t primer si realment ho necessites i, si la resposta és afirmativa, planteja’t si hi ha una alternativa amb etiqueta ecològica”, diu en Jaume. “Busca les ecoetiquetes d’organismes oficials com l’Ecolabel i la fulla verda de la UE. També hi ha altres ecoetiquetes com el certificat AENOR de petjada de carboni”, apunta en Gonzalo. “I, per aconseguir que la teva compra tingui un impacte social o econòmic local positiu, escull també aquelles opcions produïdes localment”, afegeix el doctorand Ilija Sazdovski.

Quines són les vostres recomanacions? Deixeu-les en els comentaris, us llegim.

También te puede interesar