LCA4Climate

Transició energètica

L’ocupació en energies renovables creix el 2018

Els llocs de treball en les renovables augmenten un 4,2% a nivell mundial

  • 25 de Juliol de 2019
  • 1 min de lectura
L'ocupació en energies renovables creix el 2018
Foto: Andreas Gücklhorn, Unsplash

L'últim informe IRENA revela que onze milions de persones van treballar al sector de les energies renovables a nivell mundial l'any 2018: en el sector fotovoltaic, hidràulic, el de biocombustibles i l'eòlic.

Aquesta xifra contrasta amb els 10,3 milions de llocs de treball en renovables registrats el 2017, segons l’Agència Internacional d’Energies Renovables (IRENA), el que suposa un increment del 4,2%. En el seu últim informe, IRENA assenyala que l’energia solar fotovoltaica és el principal ocupador entre les tecnologies d’energia renovable el 2018, representant un terç del flux de treball total del sector, per davant de l’energia hidràulica, els biocombustibles líquids i l’energia eòlica.

A mesura que més països fabriquen, comercialitzen i instal·len tecnologies d’energia renovable, es creen oportunitats d’ocupació al llarg de la cadena de subministrament. L’informe assenyala que els mercats líders com la Xina, Estats Units i la Unió Europea alberguen la concentració més gran de llocs de treball en energies renovables. Altres països asiàtics s’han convertit en exportadors de panells d’energia solar fotovoltaica.

A la Unió Europea, segons xifres d’EurObserv’ER en 2019, el nombre total de llocs de treball d’energia renovable en els països membres es va estimar en 1,2 milions el 2017. Cinc països, Alemanya, Espanya, França, Regne Unit i Itàlia, encapçalen els llocs de treball en la majoria dels sectors d’energia renovable.

Per la seva banda, Àsia acull més de tres milions de treballs fotovoltaics, o gairebé nou dècimes del total mundial. Les energies renovables sense connexió a la xarxa, juntament amb l’expansió de l’accés a l’electricitat, han contribuït a la creació de llocs de treball a l’Àfrica i Àsia. A més, els països llatinoamericans també van experimentar un creixement, en línia amb la creixent demanda regional d’energia fotovoltaica, segons l’informe.

D’acord amb IRENA, en aquest context, tenir en compte les oportunitats d’ocupació és clau en la planificació d’un creixement econòmic baix en carboni. “Molts governs han prioritzat el desenvolupament d’energia renovable, en primer lloc per reduir les emissions i complir amb els objectius climàtics internacionals, però també en la recerca de beneficis socioeconòmics més amplis”, conclou.

También te puede interesar