LCA4Climate

Crisi climàtica

Onades de calor, cada vegada més freqüents

Segons l'OMM, aquest tipus d'episodis de calor són coherents amb els escenaris climàtics

  • Llúcia Ribot, 10 de Juliol de 2019
  • 3 mins de lectura
onada calor crisis climàtica
Foto: Shutterstock

Al juny, una onada de calor va batre rècords de temperatura a Europa, amb una mitjana mensual 2 °C per sobre del normal, convertint-lo en el més calorós segons els registres. Mentrestant, les masses d'aire que sobrevolen Espanya a l'estiu són 1,3 °C més càlides que als 80.

Quan es parla dels efectes del canvi climàtic, és freqüent veure imatges del desglaç dels casquets polars, sent els óssos polars un símbol d’emergència climàtica. Però, com afecta el canvi climàtic a altres regions del món? Sí, els casquets polars s’estan fonent i el nivell del mar està pujant. Mentrestant, en algunes regions, els fenòmens meteorològics i climàtics extrems com les inundacions, les onades de fred i onades de calor o els períodes de sequera, són cada vegada més freqüents, perllongats i intensos.

Aquests fenòmens extrems d’origen meteorològic i climàtic, són successos molt per sobre o molt per sota de la mitjana. Per les seves característiques extraordinàries, tal com destaca l’IPCC, tenen un gran impacte social i afecten en major mesura als sectors més vinculats amb el clima, com l’aigua, l’agricultura i la seguretat alimentària, la silvicultura, la salut i el turisme.

Onada de calor a España

A Espanya, per la seva localització geogràfica, aquests efectes del canvi climàtic seran més severs. Tal com assenyala la Comissió Europea, el sud i el centre d’Europa pateixen cada vegada més incendis forestals, sequeres i onades de calor: una situació meteorològica produïda per una massa d’aire calent formada en una situació d’estabilitat atmosfèrica o com a conseqüència de l’arribada de vent del sud amb aire del desert.

Entre els dies 27 i 30 de juny, es van registrar a moltes zones d’Espanya temperatures de més de 40 °C. Com a resultat, com apunta l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), al nord-est del país, el risc d’incendis encara és molt alt, i fins i tot extrem. En relació amb aquest tema, l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha publicat un “Anàlisi de l’onada de calor de juny de 2019 en un context de crisi climàtica”, examinant les característiques tèrmiques de les masses d’aire que durant els darrers quaranta anys han sobrevolat Espanya a l’estiu (al nivell de 850 hPa, a 1500 metres d’altitud).

A Espanya, per la seva localització geogràfica, els efectes del canvi climàtic seran més severs.

“La massa d’aire que va sobrevolar el centre, nord i nord-est de la Península i àmplies zones d’Europa occidental l’última setmana de juny de 2019, és la més càlida de totes les que s’han registrat en un mes de juny des d’almenys 1979”, assenyala l’anàlisi. En algunes d’aquestes zones, “la massa d’aire va ser la més càlida de tota la sèrie històrica, incloent-hi els mesos de juliol i agost”, afegeix.

Segons l’anàlisi de l’AEMET, “la freqüència de trànsit de masses d’aire càlid al juny que donen lloc a temperatures anormalment altes a les zones afectades per l’onada de calor de juny de 2019, és gairebé deu vegades superior en les dues primeres dècades del segle XXI que en les dues últimes del segle XX, passant d’una vegada cada 30,7 anys, a una vegada cada 3,7 anys”. Pel que fa a la freqüència de trànsit de masses d’aire extremadament càlid al juny que donen lloc a efemèrides meteorològiques i onades de calor a les zones afectades per la de juny de 2019, l’anàlisi conclou que és més de 10 vegades superior, passant d’un període de retorn estimat superior a 100 anys, a un període de retorn de 10 anys. I afegeix: “la diferència de temperatura mitjana de les masses d’aire que a l’estiu sobrevolen el territori de la Península, Balears i Ciutats Autònomes entre la dècada dels deu del segle XXI i la dècada dels vuitanta del segle XX, és de 1,3 ºC i a les Canàries de gairebé 1,1 ºC”.

“La nostra generació està avançant per un planeta més càlid que el dels nostres avantpassats”, adverteix l’AEMET.

“Totes les conclusions d’aquesta anàlisi són coherents amb les previsions contingudes en els escenaris de canvi climàtic que es realitzen des de fa dècades”, destaca l’AEMET. I apunta: “la nostra generació està avançant per un planeta més càlid que el dels nostres avantpassats”.

Aquestes altes temperatures representen una gran amenaça per a la salut humana, l’agricultura i el medi ambient. Per això, l’OMM i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) treballen conjuntament per fer front als riscos per a la salut que plantegen els fenòmens meteorològics extrems com les onades de calor i la contaminació atmosfèrica, atorgant una atenció especial a les zones urbanes.

També et pot interessar