LCA4Climate

#BeatAirPollution

Com millorar la qualitat de l’aire?

Descobrim les causes de la contaminació de l'aire i les solucions per a prevenir-la, controlar-la i reduir-la

  • 4 de Juny de 2019
  • 2 mins de lectura
carboni contaminació de l'aire
Foto: Pixabay

Amb el lema “No podem deixar de respirar, però podem fer alguna cosa sobre la qualitat del nostre aire”, l'ONU crida a reduir la contaminació de l'aire que produïm i frustrar la seva contribució a l'escalfament global i els seus efectes en la salut. Però abans, cal saber què la causa.

Segons l’ONU, la contaminació de l’aire prové principalment de cinc activitats humanes, entre elles les llars, les indústries, el transport, l’agricultura i els residus. Aquestes fonts llancen una gamma de substàncies com el monòxid de carboni, diòxid de carboni, diòxid de nitrogen i òxid de nitrogen, que són perjudicials per a la salut humana. No obstant això, com veurem al llarg d’aquest article, hi ha certes solucions per prevenir, controlar i reduir la contaminació de l’aire, tenint en compte les seves causes.

Però, abans d’arribar al fons de la qüestió, l’ONU ens recorda que no tota la contaminació de l’aire prové de l’activitat humana: els processos naturals com les erupcions volcàniques i les tempestes de sorra i pols també causen problemes.

Fonts de contaminació de l’aire

La crema de fusta i combustibles fòssils o basats en biomassa per cuinar, escalfar o il·luminar, és la principal font de contaminació de l’aire a l’interior de les llars i causa al voltant de 3,8 milions de morts prematures cada any, la gran majoria d’elles en el món en vies de desenvolupament segons l’ONU. Per això, per tal de reduir els riscos de malalties i salvar vides, proposa adoptar estufes o escalfadors més nets i moderns.

La producció d’energia també és una font principal de contaminació de l’aire en molts països, sent les centrals elèctriques que cremen carbó seu principal contribuent. A més, “les plantes dièsel són una preocupació creixent en les àrees desconnectades de la xarxa i els processos industrials i l’ús de solvents en les indústries químiques i mineres també contaminen l’aire”, adverteix l’organització. Per tant “invertir en energies renovables, producció més neta, eficiència energètica i control de la contaminació pot tenir un impacte directe en la qualitat de l’aire”, destaca l’ONU.

Reduir les emissions dels vehicles també és una intervenció clau per millorar la qualitat de l’aire, especialment en les àrees urbanes, considerant que el creixent sector del transport és responsable de gairebé una quarta part de totes les emissions de diòxid de carboni relacionades amb l’energia, segons l’organització. En aquest sentit, “les polítiques i normes que requereixen l’ús de combustibles més nets i estàndards avançats d’emissions dels vehicles poden ajudar a minimitzar la contaminació causada pel transport fins al 90% o més”, segons assenyala l’ONU.

D’altra banda, passar a una dieta basada en plantes i minimitzar el malbaratament d’aliments, a més de reduir el metà del bestiar en optimitzar la digestibilitat dels aliments i millorar el pasturatge i la gestió de pastures, també pot reduir la contaminació de l’aire, segons l’ONU. El bestiar és una font important de contaminació de l’aire de l’agricultura que produeix amoníac i metà, un gas d’efecte hivernacle més potent que el diòxid de carboni que contribueix a l’ozó a nivell del sòl; causant asma i altres malalties respiratòries. La crema de residus agrícoles és també una font principal de contaminació de l’aire provinent de l’agricultura.

En el cas dels residus, l’ONU assenyala que la crema de residus a cel obert i les deixalles orgàniques en els abocadors alliberen a l’atmosfera dioxines nocives, furans, metà i carboni negre: “a nivell mundial, s’estima que el 40% dels residus es crema a l’aire lliure”. El problema, que és més greu en les regions que s’estan urbanitzant i en els països en desenvolupament, pot millorar amb la recol·lecció, la separació i l’eliminació de residus sòlids que redueix la quantitat de materials que es cremen o es dipositen en abocadors. A més, separar els residus orgànics i convertir-los en compost o bioenergia millora la fertilitat del sòl i proporciona una font d’energia alternativa. Finalment, l’ONU demana reduir el volum d’aliments que es perd o malbarata per millorar la qualitat de l’aire.

A causa de la urgència del problema i per fomentar l’acció mundial, el tema del Dia Mundial del Medi Ambient 2019 s’ha centrat en la contaminació de l’aire. El dia de les Nacions Unides per fomentar la consciència mundial i l’acció per protegir el nostre medi ambient instarà als governs, la indústria, les comunitats i les persones a millorar la qualitat de l’aire en ciutats i regions de tot el món mitjançant la implementació de solucions en una àmplia gamma de sectors.

També et pot interessar