Bioinformàtica Recerca

La capella de la supercomputació

  • Llúcia Ribot, 12 de Març de 2019
  • 1 min de lectura
MareNostrum, Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació
MareNostrum, Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació

"Hi ha més religió en la ciència de l'home que ciència en la seva religió", deia el naturalista Henry David Thoreau (Massachusetts, 1817). En etern debat, la ciència i la religió tenen un punt de trobada a Barcelona, ​​on la capella de la Torre Girona acull el supercomputador més potent d'Espanya, obert als visitants (prèvia inscripció): el MareNostrum.

El MareNostrum és l’emblema del Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS): una infraestructura de recerca i Centre d’Excel·lència Severo Ochoa que participa en prestigiosos projectes internacionals d’anàlisi de ‘big data’ en camps com la biomedicina, l’enginyeria o la física, incloent-hi estudis sobre canvi climàtic, noves teràpies de radiació contra el càncer o simulacions sobre la producció d’energia de fusió. MareNostrum està a disposició d’investigadors d’arreu d’Europa a través de processos de selecció gestionats per comitès científics. A més, i per a la nostra sort, al BSC li agrada rebre visites al supercomputador.

MareNostrum, des de dins

El recinte de la Torre Girona que dóna aixopluc al MareNostrum des de principis de 2005, va ser construït el 1860 i era la finca privada d’estiueig del banquer i alcalde de Barcelona Manuel Girona. La capella de Torre Girona es va construir 80 anys més tard. De camí al supercomputador, uns jardins romàntics amb un embarcador i un mirador, a imatge i semblança dels jardins europeus d’aquell moment, donen la benvinguda al recinte. Un entorn únic, avui reconvertit en la seu del rectorat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Aquest és, a ulls del visitant, un emplaçament curiós per al cinquè supercomputador més potent d’Europa i el vint-i-cinquè del món d’acord amb la classificació de novembre de 2018 del rànquing Top500. De seguida, just en entrar a la capella, ja es veuen les xifres: la quarta versió del supercomputador, en funcionament des de juny de 2017, amb una potència deu vegades superior a la que tenia MareNostrum 3, constitueix una eina de gran valor per a la comunitat científica europea. Gràcies a la seva gran capacitat de càlcul d’11,15 Petaflops, que li dóna capacitat per realitzar més d’11.500 bilions d’operacions per segon, una memòria principal de 390 terabytes i 14 terabytes d’emmagatzematge en disc, pot fer simulacions que en altres ordinadors es trigaria 30 anys a fer.

Més dades: l’estructura cúbica de vidre i acer que custodia aquest supercomputador amb les seves llums intermitents i 100 km de cables organitzats per colors, 70 km dels quals són de fibra òptica (blaus), ha ocupat l’espai de les oracions que un dia degueren albergar els murs de la capella. La singularitat d’aquest enclavament, a més, li va valer al MareNostrum 4 el Premi al Centre de Dades Més Bonic del Món, organitzat per la companyia Datacenter Dynamics (DCD), el desembre de 2017.

Amb les presentacions fetes, el millor, com se sol dir, es troba al seu interior. El centre de dades més bonic del món està a disposició de curiosos empedreïts de totes les edats, a les seves visites guiades pel personal del BSC. Només cal demanar cita i deixar-se meravellar per aquesta capella i el seu supercomputador.

També et pot interessar