LCA4Climate Recerca

Dones i ciència: “no podem acceptar prejudicis”

  • Laura Cugat Ruiz, 11 de Febrer de 2019
  • 1 min de lectura
Didem Civancik-Uslu
Didem Civancik-Uslu

La desigualtat de gènere encara existeix globalment. Aquest és un tema molt complex, però, s'ha avançat en el camí cap a la igualtat de gènere. Mentrestant, aquesta situació no ha desanimat a Didem Civancik-Uslu, investigadora de LCA4Climate.

La candidata predoctoral de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, va decidir estudiar enginyeria ambiental a Middle East Technical University (METU) a Ankara, Turquia. Des del primer moment en què va començar a estudiar una enginyeria i va entrar en una de les millors universitats de Turquia, es va proposar no rendir-se mai i intentar aconseguir els seus objectius.

Quan la investigadora era estudiant de secundària, el seu principal objectiu era accedir a una de les universitats més rellevants del país i, gràcies a la seva passió i compromís, Didem va completar els seus estudis de Llicenciatura i Màster en Enginyeria ambiental a METU. Durant aquest període, la investigadora destaca que el seu departament a METU estava dominat per dones, amb un nombre significativament menor d’homes. “Sempre vaig observar un ambient agradable que em va motivar com a estudiant però també com a professora assistent, envoltada d’una relació molt positiva entre estudiants, professors assistents i professors”, subratlla.

Dones empoderades

“Quan penso en algú que es dedica a la ciència, no m’imagino un home, potser perquè vinc d’un entorn liderat per dones”, destaca Didem. Tot i això, reconeix que les diferències de gènere són una realitat present en el dia a dia i en múltiples contextos: “Trobem més homes que dones en els llocs de responsabilitat en els camps de la ciència i la tecnologia. Des del meu punt de vista, elles afronten determinades dificultats, com combinar de manera equilibrada una professió exigent amb la vida familiar, que poden frenar la seva carrera”.

“El nostre treball en un grup d’investigació no acaba a l’oficina, ja que requereix molt sacrifici personal. Per tant, combinar la nostra vida professional i l’esfera privada és un repte difícil i admiro aquelles dones capaces de fer-ho com la meva codirectora de tesi, Rita Puig, enginyera ambiental i professora de la Universitat de Lleida”, explica Didem.

“És important recordar el que és obvi: tant dones com homes poden oferir resultats, poden ensenyar, poden publicar i liderar congressos,” diu Didem.

Per assolir la igualtat “no podem acceptar prejudicis per qüestió de gènere. És important recordar el que és obvi: tant dones com homes poden oferir resultats, poden ensenyar, poden publicar i liderar congressos, ambdós poden fer tot allò que es proposin. La clau està en les nostres ments”, opina la investigadora. “Mai he pensat que un home pugui tenir més èxit que jo pel fet de ser home, penso que el secret està en creure en una mateixa”, afegeix.

També subratlla el progrés, encara que insuficient, que s’ha produït en aquest sentit: “Si mirem enrere, les dones en el passat no tenien el dret d’escollir gairebé res. En contrast, jo tinc la llibertat absoluta per fer el que vulgui sense haver de justificar-me”. I dirigint un missatge breu i concís per encoratjar a les dones i nenes interessades en la ciència, afegeix: “Creieu en vosaltres mateixes, podeu fer-ho”.

També et pot interessar